Mencu aknu un krila eļļa ir labi zināms polinepiesātināto ω-3 taukskābju, tai skaitā, EPA un DHA avots (eļļu kompozīcija ir dota tabulā). Savukārt, pēdējām no tām ir nozīmīga loma veiksmīgai cilvēka organisma funkcionēšanai (skatīt. datus mājas lapā).Plašāka informācija par zivju eļļu un polinepiesātinātajām taukskābēm dota apskata rakstā.[1] Krila eļļu saturoša diēta pasargā pret lipo-saharīdu izsauktu oksidatīvo stresu, neiroinflammāciju un kognitīviem traucējumiem,[2] oksidatīviem bojājumiem, lipīdu peroksidēšanos un neirodeģeneratīviem bojājumiem.[3] Pētījumi ar pelēm ir pierādījuši arī krila eļļas pielietojumu samazināt holesterīna līmeni, inhibēt plākšņu agragācijas attīstību un aizkavēt aknu bojājumus. Krila proteīni arī samazina aterosklerozes attīstību.[4] Krila eļļa pozitīvi ietekme spermas kvalitāti.[5] Krila eļļu saturošas pārtikas piedevas samazina zema blīvuma holesterīna un triglicerīdu līmeni plazmā.[6]
Daži pētījumi rāda, ka krila vai zivju eļļas lietošana būtiski nepaaugstina DHA līmeni smadzenēs, jo hematoencefālo barjerā esošie transportieri specifiksi saistās ar DHA-lizofosfatidilholīna konjugātiem, savukārt eļļā skābe ir saistīta galvenokārt triglicerīdu veidā.[7]
Tabula
Zivju un krila eļļu sastāvs
Komponente | Mencu aknu eļļa, %[8] | Krila eļļa, %[9] |
Miristīnskābe | 6 | 13 |
Palmitīnskābe | 16 | 20 |
Palmitoleīnskābe | 10 | 6 |
Stearīnskābe | 3 | 1 |
Oleīnskābe | 7 | 12 |
Vacēnskābe | <1 | 8 |
Linolskābe | 13 | <1 |
Eikozapentaēnskābe (EPA) | 11 | 13 |
Eikozaheksaēnskābe | 18 | <1 |
Dokozaheksaēnskābe (DHA) | 17 | 10 |
Astaksantīns | 100 mg/kg | |
Tokoferoli | 240 mg/kg | |
Vitamīns A | 210 mg/kg |
[1]Loftsson, T.; Ilievska, B.; Asgrimsdottir, G. M.; Ormarsson, O. T.; Stefansson, E. Fatty acids from marine lipids: Biological activity, formulation and stability. J. Drug Deliv. Sci. Technol.2016, 34, 71.
[2]Choi, J. Y.; Jang, J. S.; Son, D. J.; Im, H. S.; Kim, J. Y.; Park, J. E.; Choi, W. R.; Han, S. B.; Hong, J. T.Antarctic krill oil diet protects against lipopolysaccharide-induced oxidative stress, euroinflammation and cognitive impairment. Int. J. Mol. Sci.2017, 18(12), no. E2554.
[3]Cheong,L.-Z.; Sun, T.;Li,Y.;Zhou, J.;Lu, C.;Li, Y.; Huang, Z.; Su, X.Dietary krill oil enhances neurocognitive functions and modulates proteomic changes in brain tissues of d-galactose induced aging mice. Food Funct.2017,8, 2038.
[4]Parolini, C.; Bjorndal, B.; Busnelli, M.; Manzini, S.; Ganzetti, G. S.; Dellera, F.; Ramsvik, M.; Bruheim, I.; Berge, R. K.; Chiesa, G.Effect of Dietary Components from Antarctic Krill on Atherosclerosis in apoE-Deficient Mice. Mol. Nutr. Food Res.2017,61(12), doi: 10.1002/mnfr.201700098.
[5]Ferramosca, A.; Moscatelli, N.; Di Giacomo, M.; Zara, V.Dietary fatty acids influence sperm quality and function. Andrology2017,5(3), 423.
[6]Ursoniu, S.; Sahebkar, A.; Serban, M. C.; Antal, D.; Mikhailidis, D. P.; Cicero, A.; Athyros, V.; Rizzo, M.; Rysz, J.; Banach, M.Lipid-modifying effects of krill oil in humans: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. Rev. 2017,75(5), 361.
[7]Dhavamani, S.; Riya, T.; Poorna, C. R. Y.; Leon, M. T.; Papasani, V. S.Dietary docosahexaenoic acid (DHA) as lysophosphatidylcholine, but not as free acid, enriches brain DHA and improves memory in adult mice. Scientific Reports2007, 7, 11263.
[8]Auborg, S. P.; Torres-Arreola, W.; Trigo, M.; Ezquerra-Brauer, J. M. Partial characterization of jumbo squid skin pigment extract and its antioxidant potential in a marine oil system. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2016, 118, 1293.
[9]Xie, D.; Jin, J.; Sun, J.; Liang, L.; Wang, X.; Zhang, W.; Wang, X.; Jin, Q.Comparison of solvents for extraction of krill oil from krill meal: Lipid yield, phospholipids content, fatty acids composition and minor components. Food Chem. 2017,233, 434.