Amaranta eļļa

(uz saulespuķu eļļas bāzes)

Sastāvs: Linolskābe (46-50%), oleīnskābe (22-26%), palmitīnskābe (17-20%), skvalēns, dzelzs, kalcijs, vitamīns E.

Veselībai: Pretvēža, pretsēnīšu, antibakteriālas īpašības. Uzlabo atmiņu, samazina nogurumu, aizkavē grumbu veidošanos. Regulē holesterīna līmeni.

Kulinārijā: Pievieno salātiem un dārzeņu ēdieniem.

Burkānu eļļa

(uz saulespuķu eļļas bāzes)

Sastāvs: Burkānu eļļa satur terpēnus, beta karotīnu, vitamīnus - A, E, K, fitosterolus, kā arī nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes.

Veselībai: Attīra aknas, palīdz pret artrītu, reimatismu. Atvieglo muskuļu sāpes. Stiprina organismu.

Kosmētikā: Baro un mitrina ādu. Rada iedeguma efektu. Stiprina matus un nagus.

Kulinārijā: Izmanto salātu mērču pagatavošanā, dārzeņu un rīsu ēdieniem.


Burkānu eļļa

(uz sezama eļļas bāzes)

Sastāvs: Burkānu eļļa satur terpēnus, beta karotīnu, vitamīnus - A, E, K, fitosterolus, kā arī nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes.

Veselībai: Attīra aknas, palīdz pret artrītu, reimatismu. Atvieglo muskuļu sāpes. Stiprina organismu.

Kosmētikā: Lieliski pabaro un aizsargā no mitruma zuduma atūdeņotu (dehidrētu), nogurušu ādu. Burkānu eļļa nodrošina ādu barojošas, aizsargājošas īpašības. Burkānu eļļa piemērota ne tikai pēc sauļošanās sakarsušai, apdegušai ādai, bet arī pirms tam - nedaudz burkānu eļļas piešķirs sejas vai ķermeņa eļļai, krēmam, losjonam vieglas tonējošas īpašības. Laba alternatīva iedeguma līdzekļiem. To izmanto arī matu kopšanai. Lietojot burkānu eļļas matu maskas, matu stāvokli var būtiski uzlabot.

Kulinārijā: Izmanto salātu mērču pagatavošanā, dārzeņu un rīsu ēdieniem.

 

Camelina (idras) eļļa 100%

Sastāvs: Eļļas saturs idras eļļas sēklās – 30-40%. Idras eļļa satur pat līdz 90% nepiesātināto taukskābju, no kā ~55% veido polinepiesātinātās taukskābes. Galvenās nepiesātinātās taukskābes idras eļļā ir α-linolēnskābe (~30-40%; šāds daudzums vēl raksturīgs tikai linu un zivju eļļai), linolēnskābe (~18%), oleīnskābe (~16%) un eikozēnskābe (gondoīnskābe) (~15%). Brīvo taukskābju daudzums – 0.5-2.5%. Eļļas joda skaitlis - ~105 g I2/100 g, pārziepjošanas skaitlis – 188 mg KOH/g.

Idras eļļa ir arī lielisks tokoferolu avots - to saturs atkarībā no ieguves metodes variē no 680-800 mg/kg (tajā ir vairāk tokoferolu nekā, piemēram, kanolas, olivu, sojas, rapšu, saulespuķu vai sezama eļļā). Visvairāk idras eļļa satur γ-tokoferolu (~700 mg/kg). Daudz mazākā daudzumā konstatēts α-tokoferols (~40 mg/kg) un δ-tokoferols (~10 mg/kg). Idras eļļa satur arī plastohromanolu-8 (tokotriēnolu) - ap 15 mg/kg.

Idras eļļa satur arī ievērojamu daudzumu fitosterolu pat vairāk nekā 1400 mg/kg. Atrodamas arī ziņas, ka fitosterolu daudzums var sasniegt pat 5900 mg/kg. Eļļai konstatēts neraksturīgi augsts holesterīna un brazikasterola saturs salīdzinoši ar citām augu eļļām. Galvenie fitosteroli ir sitosterols (1880 mg/kg eļļas) un kampesterols (890 mg/kg), mazāk konstatēts Δ5-avenasterols (390 mg/kg) un stigmasterols (100 mg/kg).

Idras eļļa nelielos daudzumos satur polifenolus - ~9 mg hlorogēnskābes ekvivalentu uz 100 g. Citos pētījumā atzīmēts, ka polifenolu daudzums var sasniegt 128 un pat 400 mg/kg. Noskaidrots, ka gandrīz 2% no visiem idras eļļas polifenoliem veido sinapīnskābe. Nelielos daudzumos idras eļļā konstatēts arī katehīns, salicilskābe, ellāgskābe, p-hidroksibenzoskābe un kvercetīns.

Idras eļļa ir oksidatīvi stabilāka nekā citi alternatīvie ω-3 taukskābju avoti – linu vai zivju eļļa.

Veselībai: Tā ir antioksidants (pateicoties augstajam E vitamīna saturam), mitrina ādu, matu kondicionieris (vitamīns E samazina ādas novecošanos un uzlabo ādas tonusu; samazina blaugznu veidošanos). Eļļai piemīt pretiekaisuma, pretartrīta (pateicoties augstajam ω-3 taukskābju saturam tā var remdēt artrīta sāpes) īpašības  un tā stiprina imūnsistēmu (pateicoties augstajam tokoferolu saturam). Neaizvietojamās taukskābes palīdz atjaunot šūnas, uzlabo ādas elastīgumu.

Samazina triglicerīdu daudzumu asinīs (samazina kardiovaskulāro slimību risku). Saglabā centrālās nervu sistēmas un acu veselību: aizsargā pret kognitīvām saslimšanām, piemēram, demenci un Alcheimera slimību un acu slimībām, piemēram, makulas deģenerācijas un iekaisumu izsauktiem nervu bojājumiem.

Idras eļļā esošais holesterīns ir svarīgs, lai nodrošinātu virkni organisma funkciju šūnu līmenī. Kampesterols aizsargā no iekaisumu izsauktiem skrimšļu bojājumiem, noderīgs artrīta gadījumā. Stigmasterols ir spēcīgs antioksidants un samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs. Sitosterols samazima holesterīna līmeni.

Eļļa palīdz cīnīties ar psoriāzi, ekzēmu.

Eļļa varētu izsaukt alerģijas cilvēkiem, kam ir alerģija pret sinepēm, bet šādi gadījumi nav dokumentēti.

Kulinārijai: Eļļa piemērota cepšanai (dūmošanas punkts  246°C, salīdzinoši olīveļļai un kokosriekstu eļļai – 176°C).

 

Ciedru riekstu eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (30-40%), oleīnskābe (20-25%), pinolēnskābe (18-25%), palmitīnskābe (3-5%), mangāns, magnijs, varš, cinks, kālijs, dzelzs, vitamīni - A, D, E, polifenoli, tanīni, flavonoli.

Veselībai: Samazina asinsspiedienu, stiprina imūnsistēmu, regulē holesterīna līmeni. Izmanto kuņģa čūlas ārstēšanā. Labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu un stiprina organismu. Piemīt dziedējošas un antibakteriālas īpašības. Lieto dažādu ādas slimību gadījumos.

Kosmētikā: Mitrina sausu ādu. Stiprina nagus un matus. Palīdz pret matu izkrišanu.

Kulinārijā: Pievieno dažādiem dārzeņu gaļas un zivju ēdieniem, zupām, salātiem, kā arī saldajiem ēdieniem.

Čia sēklu eļļa 100%

Sastāvs: Piesātinātās taukskābes : palmitīnskābe(7%), stearīnskābe (3.23%) . Mononepiesātinātās taukskābes : oleīnskābe(7.48%) ( omega 9) . Nepiesātinātās taukskābes : linolēnskābe (60.8%) ( omega 3) , linolskābe (20.47%) ( omega 6).

Omega 3 un omega 6 čia sēklu eļļā ir ideāli piemērotā attiecībā 3:1.

Vitamīni : A un E.

Veselībai: Plaši visā pasaulē veikti pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes var nodrošināt aizsardzību pret sirds un asinsvadu slimībām. Šo kardioprotektoru ietekmē tiek novērsta asins recekļu veidošanās un tiek mazināti artēriju sieniņu iekaisumi.    Sakarā ar tās spēcīgajām pretiekaisuma īpašībām, čia sēklu eļļa kļūst aizvien populārāka kā uztura bagātinātājs cilvēkiem ar locītavu problēmām. Omega-3 taukskābēm piemīt  pretiekaisuma īpašības Ir pierādīts, ka čia sēklu eļļas  lietošana palīdz samazināt locītavu sāpes un uzlabo locītavu kustīgumu reimatoīdā artrīta pacientiem.

Kosmētikā: Čia sēklu eļļai piemīt arī pretiekaisuma un ādu nomierinošas īpasības, tādēļ tā ir piemērota iekaisušai, apsārtušai, jūtīgai ādai. Šī eļļa palīdz stabilizēt ādas dabisko hidrolipīdu slāni, novēršot pārlieku taukošanos vai sausumu.

Čia sēklu eļļa ir viegla, tā neveido taukainu, līpīgu vai nepatīkamu slāni uz ādas- viegli iesūcas, neaizsprosto poras, tādēļ piemērota visiem ādas tipiem. Šo eļļu var lietot tīrā veidā- kā kopjošu līdzekli sejas, ķermeņa ādai, vai kombinācijā ar citām eļļām, krēmiem, želejām.

Čia sēklu eļļa ir ne tikai lielisks sejas un ķermeņa kopšanas līdzeklis, bet arī piemērota roku ādas, īpaši sausu, iekaisušu, saplaisājušu kutikulu kopšanai- piliens šīs eļļas mīkstinās sauso ādu, veicinās dzīšanu, uzlabos kutikulu elastību.

Matu kopšanā čia sēklu eļļa ir  piemērota kā maska pirms mazgāšanas  (īpaši sausiem, nedzīviem, ķīmiski apstrādātiem vai krāsotiem matiem) kopā ar babassu, kokosriekstu, makadamijas vai avokado eļļām, matu maskās, serumos, kā arī pēc mazgāšanas tīrā veidā kā matus nogludinošs serums. Čia sēklu eļļa nepadara matus smagus vai taukainus, piešķir tiem mirdzumu, atjauno elastību un mata dabisko aizsargslāni.

Kulinārijā: Čia eļļa ir ideāla sastāvdaļa veselīgu salātu mērcēs.

Čia eļļa piešķir papildus uzturvērtību un veselību veicinošas īpašības visiem zaļo kokteiļu veidiem.

Čia sēklu eļļu nav ieteicams karsēt temperatūrā augstākā par 50 gādiem pēc Celsija. Tai nav spēcīga, īpatnēja aromāta, tikai viegla eļļas-riekstu smarža.

Čilli eļļa

 (bāzēta uz saulespuķu eļļas)

Sastāvs: Čilli eļļa satur E un A vitamīnus. Eļļa ir bagāta ar kāliju, kalciju, fosforu, magniju, dzelzi. „Galvenais triecienspēks” čilli ir kapsaicīns (satur 20 reizes vairāk nekā paprika).

Veselībai. Čilli eļļa uzlabo asinsriti, aktivizē gremošanu. Lieto kā prettārpu līdzekli. Čilli eļļa paaugstina organisma vitalitāti. Mūsdienu medicīna atbalsta čilli kā pretsāpju līdzekļa lietošanu. Tas mijiedarbojas ar perifēro nervu sistēmu, kas sūta sāpju signālus uz smadzenēm, un tādējādi neitralizē tos. Sāpes kājās skar aptuveni pusi no visiem diabēta pacientiem. Čilli eļļa palīdz mazināt smagas galvassāpes. Pētījumi, kas veikti Indijā un ASV ir parādījuši, ka čilli, lietots mazos daudzumos, pazemina holesterīna līmeni, tātad var tikt izmantojams kā profilakses līdzeklis sirds un asinsvadu slimībām. Pavisam neseni pētījumi liecina, ka čilli lietošana var palīdzēt apturēt prostatas vēža attīstību.

Kulinārijā: Čilli eļļu var lietot kā marinādi. Dienvidaustrumāzijā to izmanto salātu gatavošanā. Tāpat čilli eļļu var izmantot kā piedevu, gatavojot zupas un mērces.



Ingvera eļļa

(bāzēta uz saulespuķu vai dabīgā (nelobītā) sezama eļļām)

Sastāvs: Eļļa satur E, K vitamīnus, gingerolu, terpēnus, polifenolus.

Veselībai: Eļļa kavē holesterīna nogulsnējumus asinsvados un asins recekļu veidošanos, tādējādi samazinot asinsvadu aizsprostošanās un sirds infarkta risku. Eļļai piemīt dzimumtieksmi stimulējošas īpašības un tāpēc tā lietojama dzimumveselības profilaksē. Lieto kā palīglīdzekli kuņģa un zarnu slimību ārstēšanā. Eļļai piemītošās īpašības ļauj to efektīgi izmantot nelabuma novēršanai, kā arī gremošanas traucējumu gadījumos. Eļļai piemīt antiseptiskas īpašības. Tāpēc to var lietot dažādu iekaisumu ārstēšanā. Eļļa lietojama arī menstruālo traucējumu gadījumos.

Kosmētikā: Lietojama masāžās, jo eļļai piemīt sildoša iedarbība un tā labi noņem muskuļu spriedzi. Izmantojama arī matu kopšanā.

Kulinārijā: Ļoti populāra Austrumu virtuves ēdienu pagatavošanā, izmanto gaļas, rīsu, nūdeļu, salātu gatavošanā.



Kanēļa eļļa

 (bāzēta uz saulespuķu eļļas)

Sastāvs: Eļļa satur omega 6 un omega 9 taukskābes, magniju, kāliju, kalciju, dzelzi, mangānu, kanēļskābes aldehīdu.

Veselībai: Eļļa stimulē asinsriti un stiprina sirdi , satur antitrombotiskas vielas. Līdzsvaro dzimumsistēmas darbību, īpaši menopauzes laikā.Paaugstina dzimumtieksmi un veicina erektīlās funkcijas uzlabošanos. Piemīt antibakteriāla iedarbība. Rosina apetīti, veicina gremošanu. Var izmantot izsitumu , piņnu un ādas infekciju ārstēšanai.Tā satur ķīmisku savienojumu eigenolu , kas var palīdzēt gļotādu čūlu ārstēšanā. Eļļai ir viegli sildoša iedarbība, piemīt labas ādu mitrinošas un reģenerējošas īpašības.

Kosmētikā: Kanēļa eļļa paredzēta dažāda veida masāžām un ādas kopšanai. Eļļa viegli klājas uz ādas.

Kulinārijā: Izmanto saldo ēdienu, sīrupu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā. 



Kaņepju eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (40-68%), alfa linolēnskābe (20-25%), oleīnskābe (7-9%), gamma linolēnskābe (2-5%), vitamīni – A, E, D, hlorofils, polifenoli, kalcijs, magnijs, fosfors, kālijs.

Veselībai: Ideāla omega 3 un omega 6 taukskābju daudzumu attiecība. Vienā ēdamkarotē eļļas ietilpst ikdienā nepieciešamais minimālais taukskābju daudzums. Samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, pasargā no sirds slimībām, stiprina imunitāti, veicina vielmaiņu. Labvēlīgi ietekmē sievietes pašsajūtu menstruāciju un menopauzes laikā.

Kosmētikā: Mitrinoša iedarbība. Uzlabo sausas un jutīgas ādas stāvokli. Aizkavē grumbu veidošanos. Stiprina matus un nagus.

Kulinārijā: Piedeva kartupeļu, dārzeņu ēdieniem, zupām, salātiem.



Kokosriekstu eļļa 100%

Sastāvs: Laurskābe (45-50%), miristīnskābe (15-20%), palmitīnskābe (7-9%), vitamīni E, K, kālijs, kalcijs, dzelzs.

Veselībai: Antibakteriālas īpašības. Izmanto diabēta un Alcheimera slimības ārstēšanā, uzlabo gremošanas sistēmas un imūnsistēmas darbību. Dziedē ādas bojājumus, aizsargā aknas. Palīdz pret aptaukošanos.

Kosmētikā: Aizsargā ādu, aizsargā no saules staru nelabvēlīgās ietekmes, aizkavē grumbu rašanos. Baro, stiprina un mīkstina matus, uzlabo galvas ādas stāvokli. Palīdz atbrīvoties no blaugznām.

Kulinārijā: Var izmantot cepšanai (arī augstās temperatūrās), saldo ēdienu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.




Kokosriekstu - lavandas eļļa

Sastāvs: Piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes, kālijs, kalcijs, dzelzs, magnijs, linalyl acetāts , linalools, lavandulyl acetāts , limonēns, geraniols u.c. aktīvas vielas.

Veselībai: Antibakteriālas īpašības. Izmanto diabēta ārstēšanā, uzlabo gremošanas sistēmas un imūnsistēmas darbību. Dziedē ādas bojājumus, aizsargā aknas. Palīdz pret aptaukošanos.

Sāpju atvieglošanai. Tas var atslābināt saspringtus muskuļus , atvieglot muskuļu sāpes vai, sāpes locītavās, reimatismu, muguras sāpes, sastiepumus, lumbago.

Lavandas eļļa ir izmantojama kukaiņu atbaidīšanai, bez tam tai  piemīt pretiekaisuma īpašības, kas samazina kairinājumu un sāpes, kas saistītas ar kukaiņu kodumiem.

Kosmētikā: Ieteicams lietot pēc sauļošanās, samazina saules ultravioletā starojuma radītās sekas, palīdz veidot noturīgāku iedegumu.

 Lavandas eļļai piemīt spēcīgas ādu mīkstinošas, mitrinošas, atjaunojošas un aizsargājošas īpašības. Tā ir spēcīgs antioksidants un ādu atjauninošs līdzeklis.

Lietojot lavandas eļļu ir iespējams efektīvi ārstēt „alopecija areata” (matu izkrišanu), veicināt matu augšanu.

Kulinārijā: Var izmantot konditorejas izstrādājumu un desertu pagatavošanā.





Kokosriekstu - smiltsērkšķu eļļa

Sastāvs: Piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes, kālijs, kalcijs, dzelzs, magnijs, kā arī antioksidanti – beta karotīns, fitosteroli, folijskābe.

Kosmētikā: Teicama eļļa ādas un matu kopšanai. Mitrina un baro ādu. Ieteicams lietot pēc sauļošanās, samazina saules ultravioletā starojuma radītās sekas, palīdz veidot noturīgāku iedegumu.

Kulinārijā: Izmanto konditorejas izstrādājumu un desertu pagatavošanā. 




Kokosriekstu - šokolādes eļļa

Sastāvs: Šokolāde ir bagāta ar antioksidantiem – flavonoliem, kā arī tā satur alkaloīdus – teobromīnu, feniletilamīnu un kofeīnu, kas saistīti ar serotonīna (laimes hormona) līmeni smadzenēs. Šokolādes sastāvā ir mikroelementi, K, E, D, A vitamīni

Kosmētikā: Eļļa ātri iesūcas ādā, dziļi baro un mitrina to, mazinot brīvo radikāļu negatīvo ietekmi, aizsargājot no krunciņu veidošanās. Efektīvi uzlabo ādas elastību un krāsu – rodas viegls saules iedeguma iespaids un kārdinošs šokolādes aromāts. Baro, atsvaidzina un tonizē ādu. Atjauno ādas elastību, dziļi mitrinot un barojot. Tā saucamais liftinga efekts pamanāms, jo procedūrā tiek regulēts ādas pH līmenis, radot komforta sajūtu ilgam laikam. Mazinās celulīts, atjaunojas un barojas ādas šūnas. Patīkamais aromāts mazina depresiju, novērš nemieru un spriedzi, uzlabo garastāvokli, āda kļūst samtaināka un mirdzošāka, it kā uzlādēta ar pozitīvu enerģiju. 

Kulinārijā: Var izmantot gatavojot desertus un konditorejas izstrādājumus. 



Koriandra eļļa

(uz saulespuķu eļļas bāzes)

Sastāvs: (Z)-6-oktadecēnskābe (60-75%), linolskābe (12-19%), oleīnskābe (8-15%), palmitīnskābe (2-5%), citrols, vitamīni – A, K, kālijs, kalcijs, mangāns.

 Veselībai: Izmanto bezmiega un noguruma ārstēšanai, veicina kuņģa un aizkuņģa dziedzeru darbību. Lieto podagras, dermatīta, piņņu un masalu ārstēšanā. Pretsāpju, pretsēnīšu īpašības. Atvieglo muskuļu sāpes.

 Kulinārijā: Izmanto liķieru, desu, pagatavošanā, kā piedevu gaļas ēdieniem, Anglijā un Vācijā arī alus ražošanā. 




Krustnagliņu eļļa

 (uz saulespuķu eļļas bāzes) 

Sastāvs: Nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes, eugenols, vitamīni - E, K.

Veselībai: Mazina kakla, smaganu un mutes čūlu sāpes, palīdz novērst sliktu elpu. Noder brūču, kašķa izsitumu, sēnīšu infekcijas radītu iekaisumu, zilumu, kukaiņu kodumu, piņņu, miežagrauda apkopšanai. Lielisks stresa atslodzes veicinātājs. Stimulē prāta darbību un samazina garīgo izsīkumu un nogurumu. Krustnagliņu eļļa arī izraisa miegu un ir lietojama bezmiega gadījumos. ir noderīga, lai samazinātu garīgās problēmas, piemēram, atmiņas zudumu, depresiju un nemieru. Mazina galvassāpes. Efektīvi samazina tādas kuņģa un zarnu sistēmas problēmas kā žagas, gremošanas traucējumi, nelabumi un vēdera uzpūšanās. Noderīga sliktas dūšas un vemšanas novēršanā. To bieži izmanto ar grūtniecības saistītas vemšanas apturēšanā. Krustnagliņu eļļa paātrina organisma metabolisma procesus, uzlabojot asins cirkulāciju un samazina ķermeņa temperatūru.

Kosmētikā: Krustnagliņu eļļa ir laba masāžas eļļa ar pretsāpju un nomierinošu iedarbību.

Kulinārijā: Krustnagliņu eļļa ir uzskatāma par ļoti labu garšas bagātinātāju. To var pievienot daudziem indiešu ēdieniem, mērcēm, kā arī kūkām.




Kurkuma eļļa

(bāzēta uz saulespuķu vai dabīgā (nelobītā) sezama eļļām)

Sastāvs: Eļļa satur E, K vitamīnus, kurkumīnu, terpēnus, polifenolus.

Veselībai: Kurkuma eļļa attīra asinis, veicina šūnu atjaunošanos un aktivizē vielmaiņu. Kurkumīns kavē locītavu iekaisumu veidošanos un osteoporozes attīstību. Tas šķīdina trombus smadzenēs, kas ir vecuma plānprātības un Alcheimera slimības cēlonis. ASV un Lielbritānijas zinātnieki iesaka kurkumīnu saturošus preparātus (arī kurkuma eļļu) lietot kā vecuma demenci aizkavējošu līdzekli.

Kurkumīnam un tā atvasinājumiem piemīt ļaundabīgo audzēju šūnu attīstību bloķējošas īpašības un tāpēc to lieto kā pretvēža profilakses līdzekli. Kurkuma eļļa ir teicama dabīga antibiotika, kuras lietošana pēc zinātnieku atzinuma nerada kuņģa–zarnu trakta un aknu bojājumus. Tieši pretēji – kurkuma eļļas lietošana paaugstina zarnu floras darbības aktivitāti un tādējādi uzlabo gremošanu. Kurkuma eļļas lietošana palīdz risināt ādas veselības problēmas – niezi, iekaisumus, ekzēmas. Kavē ādas slimību attīstību.

Kosmētikā: Indijā kurkuma eļļa tiek plaši lietota kosmētikā. Tā uzlabo sejas krāsu, attīra ādu, veicina sviedru dziedzeru atvēršanu.

Kulinārijā: Kurkuma eļļa piedod ēdieniem specifisku garšu, kas uzlabo apetīti. Plaši lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.



Kurkuma un melno piparu eļļa

(bāzēta uz saulespuķu vai dabīgā (nelobītā) sezama eļļām)

Sastāvs: Eļļa satur E, K vitamīnus, kurkumīnu, kapsaicīnu un piperīnu.

Veselībai: Kurkuma un melno piparu eļļa aktivizē vielmaiņu. Eļļas lietošana kavē locītavu iekaisumu veidošanos un osteoporozes attīstību. Abu eļļu sastāvdaļas ir spēcīgi antioksidanti. Kurkumīns un piperīns, kā rāda jaunākie pētījumi, kopā spēj apturēt cilmes šūnu vairošanos un tādējādi kavēt krūts vēža izveidošanos. Kurkuma un melno piparu eļļa ir teicama dabīga antibiotika. Eļļu lieto kakla sāpju gadījumos. Var izmantot ārstējot anoreksijas slimniekus, jo tā izraisa apetītes palielināšanos. Eļļa izmantojama hroniska noguruma ārstēšanā.

Kulinārijā: Kurkuma un melno piparu eļļa piedod ēdieniem specifisku garšu, kas uzlabo apetīti. Plaši lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā. Ar to var apziest gaļu un zivis pirms cepšanas vai sautēšanas. To var pievienot kotlešu masai, un tajā var cept omletes un olu kulteņus. 




Ķirbju sēklu eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (18-62%), oleīnskābe (17-40%), palmitīnskābe (13-18%), α-linolēnskābe (0.34-0.82%), mangāns, fosfors, varš, magnijs, cinks, daudz antioksidanti – polifenoli, flavonoīdi, karotenoīdi, fitosteroli, kā arī vitamīni – A, E.

Veselībai: Holesterīna līmeņa regulēšana, aizkavē nierakmeņu veidošanos, antiparazītiskas īpašības. Izmanto prostatīta gadījumos, uzlabo insulīna regulēšanu asinīs. Lieto diabēta, aterosklerozes, aknu, urīnceļu, gremošanas sistēmas slimību ārstēšanā. Pretsēnīšu, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības.

Kosmētikā: Lieto ārīgi ķermeņa masāžām, ādas, nagu un matu kopšanai.

Kulinārijā: Lieto salātiem, zivju ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem un saldajiem ēdieniem. 




„Latgales” linsēklu eļļa 100%

Sastāvs: Alfa linolēnskābe (50-60%), oleīnskābe (18%), linolskābe (15%), varš, mangāns, magnijs, dzelzs, vitamīni – A, E, K.

Veselībai: Regulē holesterīna līmeni un cukura līmeni asinīs, asinsspiedienu. Uzlabo vielmaiņu. Lieto gremošanas sistēmas slimību gadījumos. Samazina menopauzes simptomus un palīdz pret menstruālajām sāpēm. Pretvēža īpašības. Uzlabo aknu funkcijas.

Kosmētikā: Mitrina ādu. Stiprina matus un nagus. Var lietot pēc sauļošanās, nomierina sakairinātu ādu.

Kulinārijā: Pievieno salātiem, kā arī gaļas, makaronu u.c. ēdieniem pēc to termiskas apstrādes. 


Lavandas eļļa

(uz magoņu eļļas bāzes)

Sastāvs: Linolskābe (52-70%), oleīnskābe (13-24%), palmitīnskābe (12-18%), stearīnskābe (2-4%), vitamīns E, kalcijs, magnijs, dzelzs , linalyl acetāts , linalools, lavandulyl acetāts , limonēns, geraniols u.c. aktīvas vielas.

Veselībai: Lieto bezmiega gadījumos, nervu un fizisko pārslodžu brīžos un migrēnas gadījumos.

Lavandas eļļa ir labs sirdi spēcinošs līdzeklis. Uzlabo asinsriti. Ar eļļas palīdzību iespējams mazināt paaugstinātu asinsspiediena līmeni, tā leitojama hipertensijas ārstēšanai.

Uzlabo gremošanu. Šī eļļa palīdz veicināt mobilitāti zarnās un žultsceļos un stimulē kuņģa sulas veidošanos, kas var palīdzēt ārstēt sāpes vēderā, gremošanas traucējumus, gāzu uzkrāšanos, vēdergraizes, vemšanu un caureju.

Stimulē urīna veidošanos, kas palīdz atjaunot hormonu līdzsvaru, novērst cistītu (urīnpūšļa iekaisums), un mazina citus urīnceļu darbības traucējumus.

Sāpju atvieglošanai. Tā var atslābināt saspringtus muskuļus , atvieglot muskuļu sāpes vai, sāpes locītavās, reimatismu, muguras sāpes, sastiepumus, lumbago.

Lavandas eļļa var palīdzēt mazināt elpošanas traucējumus kā arī saaukstēšanās un gripas izpausmes, rīkles infekciju, klepus,  tonsilītu, bronhītu, deguna aizsprostojumus, un laringītu.

Lavandas eļļa ir izmantojama kukaiņu atbaidīšanai, bez tam tai piemīt pretiekaisuma īpašības, kas samazina kairinājumu un sāpes, kas saistītas ar kukaiņu kodumiem.

Kosmētikā: Lavandas eļļai piemīt spēcīgas ādu mīkstinošas, mitrinošas, atjaunojošas un aizsargājošas īpašības. Tā ir spēcīgs antioksidants un ādu atjauninošs līdzeklis.

Eļļas lietošana veicina krunciņu izlīdzināšanos, kavē ādas priekšlaicīgu novecošanos. Tā baro matus un galvas ādu. Eļļa tiek plaši izmantota dažādos kosmētiskos līdzekļos un kā bāzes eļļa masāžai. Lietojot lavandas eļļu ir iespējams efektīvi ārstēt „alopecija areata” (matu izkrišanu), veicināt matu augšanu.

Kulinārijā: Izmanto gatavojot zaļumu salātus un saldajos ēdienos.

Gatavojot grilējamus ēdienus izmanto lavandas eļļu, neilgi pirms gatavošanas beigām apsmidzinot grilējamo gaļu vai zivis.

Lavandas eļļa tiek uzskatīta arī kā efektīvs garšas uzlabotājs.




Mandeļu eļļa 100%

Sastāvs: Oleīnskābe (60-70%), linolskābe (20-25%), palmitīnskābe (3-7%), stearīnskābe (1-3%). Satur ļoti daudz vitamīna E, kā arī vitamīnus A, D. Satur daudz kālija, magnija, kalcija, kā arī fitosterolus un flavonoīdus.

Veselībai: Uzlabo atmiņu, stiprina nervu sistēmu, regulē asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs. Pretiekaisuma īpašības.

Kosmētikā: Mitrina, baro sakairinātu ādu, izlīdzina grumbas. Izmanto sejas ādas kopšanai. Spēcīgs dabisks matu augšanas stimulators, padara matus elastīgus un spīdīgus. Izmanto dekoratīvās kosmētikas noņemšanai. Ietilpst bērnu kosmētikas līdzekļu sastāvā. Aizsargā pret saules staru kaitīgo ietekmi.

Kulinārijā: Izmanto salātu mērču pagatavošanā, saldo ēdienu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā. 




Mārdadžu eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (61-62%), oleīnskābe (21-22%), vitamīni - A, D, E, K, flavonoīdi, karotinoīdi, kālijs, magnijs, kalcijs, mangāns, silimarīns.

Veselībai: Efektīvs hepatoprotektors - novērš toksisko savienojumu uzsūkšanos, kuri nokļūst organismā ar ēdienu un ūdeni. Aizsargā, attīra un atjauno aknas, palīdz stipru saindēšanos gadījumos - ar alkoholu, ķīmijas terapiju, sēnēm. Samazina krūts, dzemdes kakliņa, priekšdziedzera vēža attīstību. Regulē apetīti, stiprina imunitāti un redzi, samazina holesterīna līmeni. Lieto aknes, dermatīta, ekzēmas gadījumā.

Kosmētikā: Mitrina un baro ādu. Nomierina sakairinātu ādu. Stiprina un baro matus un palīdz pret blaugznām.

Kulinārijā: Var pievienot dārzeņu ēdieniem un salātiem. 




Melno ķimeņu eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (55-60%), oleīnskābe (20-25%), palmitīnskābe (10-15%), stearīnskābe (2-3%),

α-linolēnskābe (<1%), kalcijs, fosfors, varš, cinks, dzelzs, vitamīni - A, E. Karvons, p-kumēns.

Veselībai: Veicina glikozes līmeņa samazināšanos asinīs, stimulē kaulu smadzeņu veidošanos un imūnsistēmai ļoti svarīgu šūnu veidošanu. 

Melno ķimeņu eļļa, lietota kā palīglīdzeklis, ir devusi ļoti labus rezultātus tālākminēto veselības traucējumu gadījumos. 

Gremošanas traucējumi, vēdera uzpūšanās pie nepietiekamas žults sekrēcijas, podagra, migrēna, organisma novājēšana, imunitātes paaugstināšana, gremošanas stimulācija, karstumu mazinošs un sviedrējošs efekts, pret caureju, pret cērmēm, galvas, ausu, zobu sāpes, smaganu iekaisums, augsts arteriālais spiediens, deguna gļotādu asiņošana, hemofilija, vēža audzēji, lenteņi, hemoroīdi, cukura diabēts, piena dziedzeru pastiprināta sekrēcija, dzemdes asiņošanas normalizācija, nekontrolējama urīna noplūde, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, holesterīna līmeņa pazemināšana asinīs, prostatīts, sauss klepus, bronhiālā astma, saaukstēšanās slimības, augšējo elpošanas ceļu iekaisums, reimatisms un muskuļu-skeleta saslimšanas, dermatīts.

Kulinārijā: Melno ķimeņu eļļa nelielās devās piedod ēdieniem specifisku garšu. Lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.

Svarīgi!!! Lietojot melno ķimeņu eļļu, jāuzdzer pusglāze ūdens, kurā izšķīdināta ēdamkarote dabīgā medus. 




Melno ķimeņu - sezama eļļa

Sastāvs: Nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes, kalcijs, fosfors, magnijs, kālijs, dzelzs, vitamīni – A, E, K, karvons, p-kumēns.

Veselībai: Antioksidanta īpašības, regulē holesterīna un asinsspiediena līmeni, lieto gremošanas sistēmas, elpošanas ceļu u.c. slimību gadījumos. 

Kosmētikā: Mitrina un baro ādu, stiprina matus un nagus.

Kulinārijā: Lieto dažādu austrumu ēdienu pagatavošanā. 




Sezama eļļa 100%

Sastāvs: Oleīnskābe (40-45%), linolskābe (35-45%), palmitīnskābe (7-10%), stearīnskābe (4-5%), kalcijs, fosfors, magnijs, kālijs, vitamīni - E un K, fitosteroli.

Veselībai: Inhibē vēža šūnu augšanu, neitralizē brīvos radikāļus, regulē šūnu augšanu. Psoriāzes un ekzēmas ārstēšanai. Lieto gastrīta gadījumos. Populārs ajūrvēdas līdzeklis negatīvās enerģijas noņemšanai.

Kosmētikā: Izmanto masāžām, nagu un matu kopšanai. Efektīvi mitrina un baro ādu. Izlīdzina grumbas. Aizkavē plikpaurības rašanos, kā arī blaugznu veidošanos. Piemīt UV starojuma aizsardzības īpašības.

Kulinārijā: Izmanto salātu gatavošanā, populāra sastāvdaļa austrumu ēdienu gatavošanā.

Eļļai ir sildoša iedarbība uz ādu, tāpēc to nav ieteicams lietot cilvēkiem ar paaugstinātām svīšanas izpausmēm! 



Sinepju sēklu eļļa 100%

Sastāvs: Eļļa satur 60% mononepiesātinātās taukskābes , 21% polinepiesātinātās taukskābes ( 6% omega 3 un 15% omega 6) un aptuveni 12% piesātināto tauku . Sinepju eļļa satur ievērojamu glikozinolāta daudzumu, kam piemīt pretmikrobu īpašības.  Sinepju sēklu eļļa satur arī alilizotiocianātu ,kas veido tās pikanto un aso garšu. Tā satur arī E vitamīna avotu – gamma tokoferolu ( saturs apmēram 19.82mg uz 100g produkta).

Veselībai: Eļļa ir bagāta ar polinepiesātinātajām taukskābēm, kas palīdz pazemināt sliktā  un paaugstināt labā holesterīna līmeni. Uzlabot līdzsvaru palīdzēs arī zemāks holesterīna, triglicerīdu, tauku līmenis asinīs, kas savukārt var novērst aptaukošanās, reimatoīdo artrītu, nieru slimības, un papildus uzlabo sirds veselību.

Sinepju eļļa tiek uzskatīta kā antibakteriāls līdzeklis, lietojot gan iekšēji, gan ārēji, un kā pretsēnīšu, lietojot ārīgi. Iekšēji, tā var cīnīties ar baktērijām, infekcijas, zarnas, resnās un citās gremošanas trakta daļās. Ārēji, tā var ārstēt gan baktēriju un sēnīšu infekcijas, ja to piemēro tieši uz ādas.

Ja āda ir sausa , iekaisusi, ar izsitumiem, labi noder masāžas ar sinepju eļļu, kurai nedaudz pievieno kurkumu.

Ierīvējot ādā eļļa viegli un dziļi iesūcas, dodot jūtamu atvieglojumu nerviem, saspringtiem muskuļiem un saitēm. Noņem muskuļu krampjus, kuri radušies no augstas temperatūras. Attīra asinis un atver poras. Stiprina matus.

Kulinārijā: Izmantošanas iespējas kulinārijā: ēdienu pagatvošanā, maizes cepšanā, svaigu salātu pagatavošanā, dažādu mērču pagatavošanā u.c.




Smiltsērkšķu eļļa

(bāzēta uz saulespuķu eļļas)

Sastāvs: Linolskābe (30-35%), α-linolēnskābe (25-28%), oleīnskābe (15-20%), vitamīni A, E, karotinoīdi (beta karotīns), flavonoīdi, hlorogēnskābe, fitosteroli.

Veselībai: Stiprina imunitāti, piemīt sāpju remdinošas, antibakteriālas un dziedinošas īpašības. Izmanto gremošanas sistēmas ārstniecībā, kā arī ādas un elpošanas ceļu gļotādas bojājumu dziedēšanai.

Kosmētikā: Var izmantot jutīgas, viegli iekaisušas ādas kopšanai, ādas novecošanās procesu kavēšanai un tās atveseļošanai. Dabīgie antioksidanti un svarīgākās taukskābes palīdz novērst kaitējumu, ko rada saules radiācija, samazina ādas iekaisumus, veicina dabīgos tonizējošos procesus, minimizē ilgstošas saules iedarbības rezultātus – grumbas, ādas sausumu, pigmentācijas plankumus.

Kulinārijā: Izmanto salātu mērču pagatavošanā, kā arī konditorejas izstrādājumiem un saldajiem ēdieniem. 




Smiltsērkšķu eļļa

(uz sezama eļļas bāzes)

Sastāvs: Smiltsērkšķu eļļa satur terpēnus, beta karotīnu, vitamīnus - A, E, K, fitosterolus, kā arī nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes.

Veselībai: Stiprina imunitāti, piemīt sāpju remdinošas, antibakteriālas un dziedinošas īpašības. Izmanto gremošanas sistēmas ārstniecībā, kā arī ādas un elpošanas ceļu gļotādas bojājumu dziedēšanai.

Kosmētikā: Lieliski pabaro un aizsargā no mitruma zuduma atūdeņotu (dehidrētu), nogurušu ādu. Smiltsērkšķu-sezama eļļa nodrošina ādu barojošas, aizsargājošas īpašības. Eļļa piemērota ne tikai pēc sauļošanās sakarsušai, apdegušai ādai, bet arī pirms tam - nedaudz tās  piešķirs sejas vai ķermeņa eļļai, krēmam, losjonam vieglas tonējošas īpašības. Laba alternatīva iedeguma līdzekļiem.

Kulinārijā: Izmanto salātu mērču pagatavošanā, dārzeņu un rīsu ēdieniem. 




Valriekstu eļļa 100%

Sastāvs: Linolskābe (45-60%), oleīnskābe (25-35%), α-linolēnskābe (9-13%), palmitīnskābe (5-8%), stearīnskābe (2-4%), E un K vitamīni, magnijs, kalcijs, cinks, dzelzs, antioksidanti – elagēnskābe, galluskābe.

Veselībai: Samazina holesterīna līmeni, stiprina imūnsistēmu. Izmanto dzimumveselības uzlabošanai vīriešiem, organisma stiprināšanai grūtniecēm un mātēm bērna zīdīšanas periodā. Veicina smadzeņu darbību, gremošanu un treknu ēdienu pārstrādi, lieto organisma atjaunināšanai, kā arī novājēšanai. Lieto diabēta, kuņģa un zarnu trakta čūlas slimību gadījumos, kavē audzēju veidošanos. Izmanto psoriāzes un ekzēmas ārstniecībai.

Kosmētikā: Mitrina ādu, efektīvs pretgrumbu līdzeklis. Uzlabo matu augšanu, stiprina tos, samazina blaugznu rašanos.

Kulinārijā: Lieto kā garšvielu kulinārijas izstrādājumiem, mērcēm, salātiem. 


 .