Pāriet uz galveno saturu

  • Sākums
  • Par mums
  • Jaunumi
  • Produkti
  • Kā Lietot
    • Skaistumkopšana
      • Sejas ādai
      • Matiem
      • Ķermenim
    • Veselība
    • Uzturs
  • KUR IEGĀDĀTIES
  • Kontakti
  • Privātuma Politika

Salātu eļļas Nr 1 un Nr 2.

11. mai. 2021, Nav komentāru

Mūsu jaunākie "bērniņi" - grauzdētu  sezama un grauzdētu saulespuķu sēklu eļļas.

Lai neviļ nosaukums "salātu eļļas", jo tās ne ar ko nav sliktākas par pārējām mūsu eļļām , ( skat. sadaļā "Produkti" sezama un saulespuķu eļļas, un arī 12% masas grauzdējums kvalitāti neietekmē.

Mūsu uzrunātie kulinārijas entuziasti  ir apliecinājuši, ka garša šīm eļļam ir ļoti laba!


Salad oils Nos 1 and 2.

Our newest “children” - roasted sesame and roasted sunflower seed oils.

The culinary enthusiasts we addressed have shown that the taste for these oils is very good!


Šis tas jauns par linsēklu eļļu. Paņemts no portāla "Medicine.lv"

18. mar. 2021, Nav komentāru

Linsēklu eļļa

Linsēklu eļļa satur lielu daudzumu omega-3 taukskābju – divas reizes vairāk nekā zivju eļļā, kā arī A, E, F un daudzus citus vitamīnus, kas palīdz uzlabot sirdsdarbību, veicina asinsvadu sieniņu nostiprināšanos un samazina holesterīna līmeni asinīs.

Linsēklu eļļa ir īpaši veselīga sievietēm, kuras ir bērniņa gaidībās, jo tajā esošās minerālvielas palīdz līdzsvarot hormonālo fonu un veicina augļa normālu attīstību. Taču jebkurā gadījumā par uzturā atļautajiem produktiem grūtniecības periodā vispirms vajadzētu konsultēties ar ārstu-ginekologu.

Linsēklu eļļu ieteicams iekļaut ikdienas uzturā arī sportistiem, jo tā veicina vielmaiņu un tauku dedzināšanu, vairo enerģiju un izturību, kā arī palīdz organismam ātrāk atjaunoties pēc fiziskas slodzes.

Vēl viena linsēklu eļļas sastāva priekšrocība –  spēja neitralizēt nitrātus  – vielas, kas kaitīgi iedarbojas uz asins sastāvu. Tāpēc linsēklu eļļu ir pat ļoti ieteicams pievienot salātiem, kas pagatavoti no veikalā pirktiem dārzeņiem. Savukārt cepšanai šādu eļļu izmantot nav ieteicams, jo tādējādi eļļa zaudēs visas savas vērtīgās īpašības.

Something new about linseed oil. Taken from the portal “Medicine.lv”.

Linseed oil contains large amounts of omega-3 fatty acids – twice as much as in fish oil, as well as A, E, F and many other vitamins that help to improve heartbeat, contribute to the strengthening of blood vessel walls and reduce blood cholesterol.

Linseed oil is particularly healthy for women who are pregnant, because the minerals contained in it help to balance the hormonal background and contribute to the normal development of the fruit. However, in any case, a doctor-gynecologist should be consulted in the pregnancy period.

It is recommended that linseed oil be included in the daily diet of athletes as it promotes metabolism and fat burning, enhances energy and endurance, and helps the body recover more quickly after physical stress.

Another advantage of linseed oil composition – the ability to neutralise nitrates – substances that have a harmful effect on blood composition. It is therefore very advisable to add linseed oil to a salad made from vegetables purchased in the shop. On the other hand, the use of such oil is not recommended for baking, as the oil will lose all its valuable properties.

Ripša eļļa.

17. nov. 2018, Nav komentāru
Piedāvājam mūsuprāt ļoti labu universāla lietojuma eļļu kas spiesta no bioloģiski audzētām sēklām - ripša eļļu.

Ripsis (angliski: turnip rape) jeb largo ir Brassica rapa subsp. oleiferašķirne, kas piemērota bioloģiskām saimniecībām.[1] Ripša eļļai atšķirībā no rapša eļļas ir līdz pat 3 reizēm zemāks oleīnskābes saturs, bet tā satur pat divreiz vairāk linolēnskābes. Tai raksturīgs samērā augsts erukskābes saturs.[2]

 

Ripša eļļa var būt noderīga kardiovaskulāro risku profilaksē[3] - tā samazina LDL holesterīna līmeni[4]. Holesterīna līmeņa samazināšanās novērota arī pētījumos ar pacientiem, kam it metabolais sindroms (dažādi kardiovaskulārie riski – viscelara aptaukošanās, hipertensija, dislipidēmija, glikozes tolereance vai diabēts)[5].

Ripša eļļa.

 

 



[1]https://www.scandagra.lv/produkti/largo-ripsis/

[2]International Journal of Food Properties, 18:2145–2154, 2015

[3]Diabetol Metab Syndr. 2018 May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.

[4]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.

[5]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495



Eļļas testēšanas procesā saskārāmies ar  faktu, ka lielākā daļa mūsu uzrunāto cilvēku vispār nezināja kas ripsis tāds ir un ar ko tas atšķiras no rapša.

Tāpēc mēs sniedzam skaidrojumu par galvenajām abu sēklaugu un no tiem iegūstamo eļļu atšķirībām.

Pirmā atšķirība ir tāda, ka ziemas ripsis salīdzinājumā ar rapsi ir būtiski ātraudzīgāks, kas samazina kaitēkļu un nezāļu kaitējumu sējumiem.

Tāpēc ripša audzēšanai nav nepieciešami ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, kas to padara interesantu bioloģiskajai lauksaimniecībai.

Otra atšķirība ir maigāka garša, kas ir svarīgi  ēdiena  gatavošanas procesā,  jo neietekmē tā  kopgaršu.

Trešā atšķirība ir dūmošanas punkts( +238 C), kurš ir par 33 grādiem augstāks nekā rapsim, un tāpēc ripša eļļa ir salīdzinoši drošāk izmantojama cepšanai.

Abu eļļu bioķīmiskie raksturlielumi ir samērā līdzīgi, un  arī to potenciālā iedarbība uz cilvēka veselību daudz neatšķiras.

Abas eļļas var būt noderīgas kardiovaskulāro risku profilaksē[1] - tās samazina LDL holesterīna līmeni[2]. Holesterīna līmeņa samazināšanās novērota arī pētījumos ar pacientiem, kam it metabolais sindroms (dažādi kardiovaskulārie riski – viscelārā aptaukošanās, hipertensija, dislipidēmija, glikozes tolereance vai diabēts)[3].

Gan rapsis, gan ripsis ir atzīts par spēcigu alergēnu maziem bērniem ar atopisko dermatītu.[4]

Turnip rape oil.

We offer us a very good universal-use oil pressed from organically grown seed, a turnip rape ( rapeseed's "brother") oil.

The  turnip rape or largo is a variety of Brassica rapa subsp. oleifera suitable for organic farms. [1] The turnip rape oil, unlike rapeseed oil, has a oleic acid content of up to 3 times lower but contains even twice   the linolenic acid quantity. It is characterised by a relatively high level of erucic acid [2].

Turnip rape oil may be useful in the prevention of cardiovascular risks [3]: it reduces LDL cholesterol [4]. Decreases in cholesterol levels have also been observed in studies in patients with it metabolic syndrome (various cardiovascular risks include visceral obesity, hypertension, dyslipidaemia, glucose tolereance or diabetes) [5].

[1]https://www.scandagra.lv/produkti/largo-ripsis/

[2]International Journal of Food Properties, 18:2145–2154, 2015

[3]Diabetol Metab Syndr. 2018 May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.

[4]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.

[5]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495


In the oil testing process, we were confronted with the fact that most of the people we were talking about did not know what turnip rape was and what it was different from rapeseed.

Therefore, we are providing clarification on the main differences between the two seed crops and the oils to be obtained from them.

The first difference is that winter turnip rape is significantly more rapid compared to rapeseed, which reduces the damage of pests and weeds to crops.

Therefore, the cultivation of turnip rape does not require chemical plant protection products which make it interesting for organic farming.

The other difference is a softer taste, which is important in the cooking process because it doesn't affect its common taste.

The third difference is the smoking point (+238 C), which is 33 degrees higher than rapeseed, and is therefore relatively safer to be used for baking.

The biochemical characteristics of both oils are relatively similar and their potential exposure to human health is not much different.

Both oils may be useful in the prevention of cardiovascular risks [1]: they reduce LDL cholesterol [2]. Decreases in cholesterol levels have also been observed in studies in patients with IT metabolaic syndrome (various cardiovascular risks include visceral obesity, hypertension, dyslipidaemia, glucose tolereance or diabetes) [3].

Both rapeseed and turnip rape are recognised as a potent allergen for young children with atopic dermatitis [4].

[1]Diabetol Metab Syndr. 2018 May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.

[2]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.

[3]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495

[4]Allergy. 2006 Jan;61(1):124-7.


Tik ļoti veselīgā ķirbju sēklu eļļa

27. jūl. 2018, 5 komentāri


Grauzdētas ķirbju sēkliņas... Pie salātiem, smūtijiem, desertiem vai vienkārši kā garšīgs našķis. Kuram no mums tās nav lielā cieņā? Un, vai zināt, ka šīs mazās skaistulītes ir pārpildītas ar dažādiem, veselīgiem labumiem? Diemžēl, ķirbju sēklu karsešana iznīcina lielāko daļu tajās atrodamo vērtīgo uzturvielu. Tiesa, pēc karsēšanas tās vēl aizvien kalpo kā dzelzs avots, kā arī saglabā daļu vitamīnu un minerālvielas, tomēr grauzdētas ķirbju sēklas vairāk ir kā veselīgs našķis, nekā veselīgs ēdiens pats par sevi. Tomēr lielākā daļa ķirbju sēklās atrodamo uzturvielu mēs varam uzņemt ar ķirbju sēklu eļļas palīdzību, un, ja eļļa tikusi pareizi ekstraktēta (spiesta) tad neviena no uzturvielām netiek bojātas vai iznīcinātas. Veselīgie tauki ir galēji svarīgi mūsu ikdienas uzturā, un tieši šie taukti raksturo auksti spiestu ķirbju sēklu eļļu. 

Saskaņā ar Merilendas Medicīnas Centra universitātes veikto pētījumu, ķirbju sēklu eļļa "nopietni piedalās augšanas un attīstības procesos, nodrošina veselīgu smadzeņu funkciju, stimulē matu augšanu, ādas atjaunošanos, regulē metabolismu un nodrošina kaulu veselību, kā arī reproduktīvās sistēmas veselību."Ķirbju sēklu eļļa satur linolenskābi - būtisku taukskābi, kam piemīt pretiekaisuma īpašības. Eļļa palēnina ateroskrelozes procesu, kavē koronārā sindroma un insulta veidošanos, atvieglo artrīta simptomus, pazemina holesterīna un trigrlcerīdu līmeni, kā arī novērš nieru mazspēju. 

Bet, svarīgi, kvalitatīva ir neapstrādāta (tumšas krāsas), sertificēta ķirbju sēklu eļļa, kas nav cietusi no karstuma vai berzes. 

10 ķirbju sēklu eļļas lietošanas veidi

Urīnpūslis 

Daudzi cilvēki, jo sevišķi sievietes pēcdzemdību vai pēcmenopauzes periodā, saskaras ar urīnpūšļa kairināšanu un nesaturēšanu. Ķirbju sēklu eļļa stiprina muskuļus, kas balsta urīnpūsli, spējot novērst arī prolapsu un "stresa nesaturēšanu", kā arī nomierināt urīnpūšļa kairinājumu un mazināt urīna nesaturēšanu. 


Prostatas veselība

Zinātniski pierādīts, ka ķirbju sēklu eļļa spēj novērst prostatas palielināšanos - lielu veselības problēmu viriešiem pēc 60 gadu vecuma. Ne vien tas, bet ir arī pierādījumi, ka ķirbju sēklu eļļa spēj atgriezt procesus vīriešiem, kuri jau piedzīvo prostatas palielināšanos. 


Turamies pie saviem matiem 

Plikpaurība vīriešiem un matu izkrišana sievietem tiek saistīta ar parmērīgi augstu hormona dihidrotestostrona (DHT) līmeni. Ir konstatēts, ka viens no ķirbju sēklu eļļas fitoķīmiskajiem preperātiem. beta - sitosterīns, bloķē testosterona konversiju dihidrotestosteronā. Ķirbju sēklu eļļa satur arī delta-7-sterolu, kas bloķē dihidrotestosteronu. Šo dabīgo ķimikāliju efekti izveidojuši viedokli par to, ka ķirbju sēklu eļļa tiešām spēj palīdzēt pret matu izkrišanu un plikpaurību. 


Zarnu trakta veselība 

Augstais taukskābju saturs ķirbju sēklu eļļā spēj līdzsvarot pārmērīgu iekaisumu veidošanos zarnu traktā, palīdzot izvairīties no neērtajiem un apkaunojošajiem simptomiem, kas saistīti ar neveselu gremošanas traktu. Jo veselāks zarnu trakts, jo vairāk organisms spēs uzņemt veselīgās uzturvielas no tā, ko jūs ikdienā apēdat. 


Sirds 

Vēlies samazināt sirds slimību risku? Arī šeit ķirbju sēklu eļļa var būt liels atbalsts. Balstoties uz HealthandEnergyFoods.com: “Ķirbju sēklu eļļa satur augstu fitosterola līmeni, kas spēj mazināt slikto holesterīnu, samazinot tā uzūkšanās spēju, uzņemot to kopā ar ēdienu, kas satur normālu holesterīnu."

Stipri kauli 

Vitamīni A un K veido spēcīgus kaulus, palīdz novērst kaulu lūzumus, kā arī pēcmenopauzes kaulu  masas zudumus. 


Rūpes par aknām 

Tā kā ķirbju sēklu eļļa ir lielisks veselīgo tauku un antioksidantu avots, tās lietošana ikdienā spēj nodrošināt aknu veselību. Vēl jo vairāk, lietojot ķirbju sēklu eļļu, populāru pretiekaisuma zāļu vietā, iespējams izvairīties no liekiem aknu bojājumiem. Viljams Gamonskis (William Gamonski) no  LifeExtension.com  skaidro pētījumu, kas to pierāda: "ar indometacīnu saņēmušām žurkām bija paaugstināts aknu lipīdu peroksidācijas līmenis, kas liecina par aknu bojājumiem, savukārt ķirbju sēklu eļļu grupai šādu blakusparādību nenovēroja." 


Pasargā acis 

Kvalitatīva, auksti spiesta ķirbju sēklu eļļa satur augstu zeaksantīna līmeni, antioksidantu, kas aizsargā acis no UV starojuma, kā arī "zilo gaismu" ietekmes. 


Pabaro smadzenes 

Ķirbju sēklu eļļa bagāta ar vērtīgām taukskābēm, kas tik ļoti nepieciešamas mūsu smadzenēm, tā darbojas kā smadzeņu "degviela". 


Atvieglo nepatīkamos menopauzes simptomus 

Dabīgie fitoestrogēni, kas atrodami ķirbju sēklu eļļā spēj mazināt asinsspiedienu un atbrīvot no menopauzes simptomiem, kā karstuma viļņi, galvassāpes un kaulu sāpes. 




Ķirbju sēklu eļļas sastāvs: Linolskābe (18-62%), oleīnskābe (17-40%), palmitīnskābe (13-18%), α-linolēnskābe (0.34-0.82%), mangāns, fosfors, varš, magnijs, cinks, daudz antioksidanti – polifenoli, flavonoīdi, karotenoīdi, fitosteroli, kā arī vitamīni – A, E.

So very healthy pumpkin seed oil.

Roasted pumpkin seeds... At salads, smoothies, desserts, or just like a tasty snack. Which one of us doesn't have it in great respect? And do you know that these little beauties are crowded with different, healthy benefits? Unfortunately, the heating of pumpkin seeds destroys most of the valuable nutrients in them. It is true that after heating they still serve as a source of iron and preserve some vitamins and minerals, roasted pumpkin seeds are more like a healthy nutter than healthy food for itself. However, most of the nutrients found in pumpkin seeds can be absorbed by pumpkin seed oil, and if the oil was correctly extracted (pressed), none of the nutrients is damaged or destroyed. The healthy fats are extremely important to our daily diet, and it is these foods ingredients that describe cold-pressed pumpkin seed oil.

According to a study conducted by the University of Maryland Medical Center, pumpkin seed oil "takes serious part in growth and development processes, provides healthy brain function, stimulates hair growth, skin recovery, regulates metabolism and ensures bone health, as well as the health of the reproductive system." Pumpkin seed oil contains linolenic acid, an essential fatty acid having anti-inflammatory properties. Oil slows down the process of atheroscrelosis, inhibits coronary syndrome and stroke formation, relieves arthritis symptoms, lowers cholesterol and triglycerides, and prevents kidney failure.

But, importantly, qualitative is unheated (dark colors), certified pumpkin seed oil that hasn't suffered from heat or friction.

10 possibilities uses of pumpkin seed oil.

Bladder

Many people, particularly women in the post-natal or post-menopausal period, are experiencing bladder irritation and urinary incontinence. Pumpkin seed oil strengthens the muscles that support the bladder, able to prevent prolapsa and “stress incontinence” as well as to relax bladder irritation and reduce urinary incontinence.

Prostate health

It has been scientifically demonstrated that pumpkin seed oil is able to prevent an increase in the prostate - a major health problem for men after age 60. Not only that, but there is also evidence that pumpkin seed oil is able to return processes to men who are already experiencing an increase in the prostate.

To hold on to your hair

Alopecia for mans and hair loss for womens are associated with excesivelly high levels of hormone dihidrotestostrona (DHT). One of the phytochemical preperates of pumpkin seed oil. beta-sitosterol, has been found to block testosterone conversion into dihydrotestosterone. Pumpkin seed oil also contains delta-7-sterol, which blocks dihydrotestosterone. The effects of these natural chemicals have created a view that pumpkin seed oil can really help against hair loss and folklessness.

Intestinal health

The high fatty acid content in pumpkin seed oil is able to balance the formation of excessive inflammation in the gut, helping to avoid the uncomfortable and disgraceful symptoms associated with an unwell digestive tract. The healthier the gut tract, the more the body will be able to take the healthy nutrients from what you eat everyday.

Heart

Want to reduce the risk of heart diseases? Here too, pumpkin seed oil can be a big boost. Based on HealthandEnergyFoods.com: “Pumpkin seed oil contains high levels of phytosterol, which is able to reduce bad cholesterol by reducing its swelling capacity by taking it along with food containing normal cholesterol.”

Strong bones

Vitamins A and K make up strong bones, help prevent bone fractures, as well as postmenopausal bone loss.

Liver care

Because pumpkin seed oil is an excellent source of healthy fats and antioxidants, its use is capable of ensuring liver health everyday. What's more, using pumpkin seed oil, instead of popular anti-inflammatory drugs, can avoid unnecessary liver damage. William Gamonski, from LifeExtension.com, explains a study that shows this: “There was an increased level of liver lipid peroxidation in with indometacine-treated rats, indicating liver damage, while there was no such side effect in the pumpkin seed oil group.”

Protect your eyes

High-quality, cold-pressed pumpkin seed oil contains high levels of zeaxanthin, an antioxidant that protects eyes from UV radiation, and the effects of “blue lights.”

Feeding the brain

Pumpkin seed oil rich in valuable fatty acids so much needed for our brains, it works like a “fuel” of the brain.

Relieves unpleasant menopausal symptoms

Natural phytoestrogens found in pumpkin seed oil are able to reduce blood pressure and release symptoms from menopause, such as heat waves, headache and bone pain.

Protein of pumpkin seed oil: Linolic acid (18-62%), oleic acid (17-40%), palmitic acid (13-18%), α-linolenic acid (0.34-0.82%), manganese, phosphorus, copper, magnesium, zinc, many antioxidants – polyphenols, fibronoids, cartenoids, phytosterols vitamins as well as vitamins A, E.


JAUNUMS

26. jūn. 2018, Nav komentāru

Sveiciens visiem vasarā! Lai šo brīnišķīgi saulaino vasaru padarītu vēl skaistāku, vēlamies Jūs iepriecināt ar mūsu radīto vasaras brīnumproduktu - kokosriekstu/burkānu eļļu! Tai piemīt augsta dabiska aizsardzība pret saules apdegumiem, kā arī tā ir viena no piemērotākajām eļļām ādas atjaunošanai un ādas šūnu reģenerācijai vasaras sezonā, kad daudz laika pavadām dabā un pie ūdens.

Burkānu eļļa satur terpēnus, beta karotīnu, vitamīnus - A, E, K, fitosterolus, kā arī nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes. Burkānu eļļa rada vieglu iedeguma efektu, ieliski pabaro un aizsargā no mitruma zuduma atūdeņotu (dehidrētu), nogurušu ādu. Burkānu eļļa nodrošina ādu barojošas, aizsargājošas īpašības. Burkānu eļļa piemērota ne tikai pēc sauļošanās sakarsušai, apdegušai ādai, bet arī pirms tam. Laba alternatīva iedeguma līdzekļiem. To izmanto arī matu kopšanai - lietojot matu maskas ar burkānu eļļu, iespējams būtiski uzlabot matu stāvokli, kā arī veicināt matu augšanu.

Kokosriekstu eļļa satur laurskābi (45-50%), miristīnskābi (15-20%), palmitīnskābi (7-9%), vitamīnus E, K, kāliju, kalciju un dzelzs. Eļļai piemīt antibakteriālas īpašības. To izmanto diabēta un Alcheimera slimības ārstēšanā, uzlabo gremošanas sistēmas un imūnsistēmas darbību, palīdz pret aptaukošanos. Kokosriekstu eļļa dziedē ādas bojājumus, aizsargā aknas, palīdz cīnīties pret blaugznām. Skaistumkopšanās pasaulē neapstrādāta, auksti spiesta kokosriekstu eļļa tiek dēvēta par superproduktu, jo tā ir vislabākais dabīgais līdzeklis ādas aizsardzībai no ārējās vides negatīvajiem faktoriem – saules, aukstuma, vēja. Kokosriekstu eļļa veicina ādas veselību, kā rezultātā āda iegūst atjauninātu un svaigu izskatu. Tā pasargā no brīvo radikāļu iedarbības, kā arī palīdz aizkavēt pigmentācijas laukumu rašanos saules un novecošanas procesu ietekmē. Kokosriekstu eļļa palīdz uzturēt saistaudu elastību, aizkavējot grumbu rašanos un ādas atslābšanu.

Secinājums ir viens - apvienojot šis brīnišķīgas eļļas vienā, mēs esam radījuši patiešām skaistu un spēcīgu produktu Jūsu ikdienai! 

Uz veselību! 

Welcome to everyone in the summer! To make this wonderfully sunny summer even more beautiful, we want to make you happy with the summer wonderful product we created - coconut/carrot oil! It has high natural protection against sunburns and is one of the most suitable oils for skin recovery and for the recovery of skin cells during the summer season, when we spend a lot of time in nature and on water.

Carrot oil contains terpenes, beta carotene, vitamins A, E, K, phytosterols, and unsaturated and saturated fatty acids. Carrot oil creates a mild tan effect, it feeds and protects dehydrated (dehydrated), tired skin from loss of moisture. Carrot oil provides skin-feeding, protective properties. The carrot oil is suitable not only after sunscreen for hot, burned skin, but also before. Good alternative to tan features. It is also used for hair grooming: using hair masks with carrot oil can significantly improve hair conditions, as well as promote hair growth.

Coconut oil contains lauric acid (45-50%), myristoic acid (15-20%), palmitic acid (7-9%), vitamins E, K, potassium, calcium and iron. The oil has antibacterial properties. It is used in the treatment of diabetes and Alzheimer's disease, improves the functioning of the digestive system and immune system, helps against obesity. Coconut oil heals skin damage, protects the liver, helps fight dandruff. In the world of beauty   unwrought, cold-pressed coconut oil is called a superproduct because it is the best natural means of protecting skin from negative factors in the external environment – sun, cold, wind. Coconut oil contributes to skin health, resulting in the skin getting an updated and fresh look. It protects against exposure to free radicals and helps prevent pigmentation plots from occurring under the influence of the sun and aging processes. Coconut oil helps maintain connective tissue flexibility by delaying wrinkles and skin relaxation.

The conclusion is one - combining this wonderful oils into one, we have created a really beautiful and powerful product for your everyday!

To health!

Vai zini no kurienes nāk Tava kokosriekstu eļļa?

13. apr. 2018, Nav komentāru


Par kokosriekstu eļļas labajām īpašībām pasaulē runā daudz un pamatoti. Šobrīd kokosriekstu eļļa ir kļuvusi par tādu kā kulta produktu ne tikai kulinārajā pasaulē, bet arī veselībā un skaistumkopšanā. Bet kas tad īsti ir kokosriekstu eļļa? Vai tikai nosaukums "kokosriekstu eļļa" garantē to, ka tā sniegs visus solītos labumus? Nav nemaz tik vienkārši, jo ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību tam, kur un kā šī kokosriekstu eļļa ir iegūta. Veikalu piedāvājumā var atrast ļoti dažādas kvalitātes kokosriekstu eļļu, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš etiķetē rakstītajam.  

Viena no kokosriekstu eļļas patīkamajām īpašībām ir tā, ka to drīkst karsēt, un tā nezaudē savas labās īpašības. Bet, vai tas strādā arī pie eļļas iegūšanas? "Karsēšanu" eļļu ieguves procesā attiecina uz rafinētajām eļļām. Lielākā daļa milzīgo ražotāju kokosriekstu eļļas ražo no kopras (copra). Kopra ir žāvēts kokosriekstu kodols. Šis process notiek, veicot dūmošanu, "sauļošanos" un žāvēšanu, vai visu trīs metožu kombināciju. Ja standarta kopra tiek izmantota kā izejmateriāls, nerafinētā kokosriekstu eļļa, kas iegūta no kopras, nav piemērota lietošanai un ir jāattīra - jārafinē. Tas ir tāpēc, ka veids, kā lielākā daļa kopru tiek žāvētas, nav no tiem sanitārākajiem. Standarta galaprodukts, kas izgatavots no kopras, ir RBD kokosriekstu eļļa. RBD atvasinājums -  rafinēta, balināta un dezodorēta. Eļļu dezodorizēšanai izmanto augstu siltumu, un eļļu parasti filtrē caur balinošajiem māliem, lai noņemtu piemaisījumus. Nātrija hidroksīdu parasti izmanto, lai atdalītu brīvās taukskābes un pagarinātu uzglabāšanas laiku. Izklausās diezgan "kārdinoši" vai ne? Un tas ir visizplatītākais veids, kā pasaulē masveidā tiek ražota kokosriekstu eļļa. Modernākās metodes arī izmanto ķīmiskos šķīdinātājus, lai no kopras iegūtu pēc iespējas vairāk eļļas, tādā veidā palielinot apjomus un nodrošinot zemāku produkta cenu. Jāpiebilst, šādas apstrādes procesā iet zudumā cilvēka organismam tik vērtīgas vielas, piemēram taukskābes un vitamīni. Tāpēc, iegādājoties kokosriekstu eļļu, iesakām izvēlēties auksti spiestu eļļu.


Auksti spiestu, jeb "virgin" kokosriekstu eļļu iegūst izmantojot svaigu kokosriekstu, turpmākajā attīrīšanā izslēdzot jebkādas ķimikālijas vai augstas temperatūras. Kokosrieksta kodols saudzīgi tiek izžāvēts un no tā tiek spiesta eļļa aukstā spieduma spiedē. Tā ir saudzīgākā eļļas iegūšanas metode. Piebildīsim, ka atšķirībā no olīveļļas, kur iedalījumi "virgin" un "extra virgin" tiešām nozīmē 2 dažādus eļļu veidus, kokosriekstu eļļas gadījumā tas ir vienkārši mārketinga triks, jo eļļas iegūšanai izmanto tikai 2 metodes - rafinētā (refined) un aukstā spieduma (virgin). Par auksti spiestu kokosriekstu eļļu izvēli Latvijas veikalu plauktos sūdzēties nevarētu. Tomēr arī šī tipa kokosriekstu eļļu vidū ir jāpievērš uzmanība produkta kvalitātei. Tas, ka uz iepakojuma ir rakstīts "eco", "extra virgin" vai "organic" nebūt negarantē, ka tas ir 100% tīrs produkts. Lielie eļļu ražotāji mēdz grēkot ar produktu kvalitāti, piemēram, eļļas spiešanas procesu tīri nenovedot līdz galam, beigās tāpat to dēvējot par 100% aukstā spieduma produktu. Pie tam, lielākā daļa Latvijas eļļu izplatītāji tās importē no ārvalstīm, nevis ražo paši, līdz ar to par produkta kvalitāti garantēt ir daudz grūtāk. Mēs, "Eļļas Ķēķis", esam vienīgie auksti spiestas kokosriekstu eļļas ražotāji Baltijas valstīs, īpaši sekojot līdzi izejvielu kvalitātei. Iegādājoties eļļu no mums, klients var būt drošs par 100% dabīgu un kvalitatīvu augstākā labuma produktu, kas ražots tepat Latvijā.

Patiesi kvalitatīvas auksti spiestas eļļas ražošana ir smalks un laikietilpīgs process, kam nepieciešama individuāla pieeja un regulāra uzraudzība, ko lielie ražotāji vienkārši nespēj nodrošināt augstākajā līmenī. Tāpēc vēlreiz, pirms iegādājaties kokosriekstu eļļu, aicinām pievērst īpašu uzmanību tās kvalitātei.

Foto: capululuancoconut.com

Do you know where your coconut oil comes from?

About he good qualities of coconut oil in the world are talking a lot and justifiably. At the moment, coconut oil has become a cult product, not only in the culinary world but also in health and beauty. But what is coconut oil? Or just the name “coconut oil” guarantees that it will provide all the promised benefits? It's not that simple, because it's very important to focus on where and how this coconut oil is obtained. The shop offers a very different quality of coconut oil, so special attention should be paid to what appears on the label.

One of the pleasing qualities of coconut oil is that it can be heated and it does not lose its good qualities. But, does it also work on getting oil? “Heating” in the oil extraction process applies to refined oils. Most of the giant producers produce coconut oils from copra. Copra is a dried coconut kernel. This process takes place by smoking, “sunscreen” and drying, or by a combination of all three methods. If the standard copra is used as a raw material, the unrefined coconut oil obtained from copra is not suitable for use and must be purified - needs to be refined. This is because the way most copra is dried is not the most sanitary. The standard finished product made of copra is RBD coconut oil. RBD derivative - refined, bleached and deodorised. High heat is used for deodorising oils and the oil is usually filtered through the bleaching clay to remove impurities. Sodium hydroxide is normally used to separate free fatty acids and to extend the storage period. Sounds pretty “tempting” doesn't it? And this is the most common way in which coconut oil is produced en masse in the world. The most advanced methods also use chemical solvents to obtain as much oil as possible from copra, thereby increasing volumes and ensuring lower product prices. It should be noted that during such treatment, substances such as fatty acids and vitamins are lost whi is wery important for the human body. So when you buy coconut oil, we recommend that you choose cold-pressed oil.

Cold-pressed, or “virgin”, coconut oil is obtained using fresh coconut, rule out any chemicals or high temperatures in subsequent purification. The coconut kernel is gently dried and the oil is pressed from it in a cold press . It is the most lenient method of obtaining oil. Let us add that, unlike olive oil, where the breakdowns “virgin” and “extra virgin” really mean 2 different types of oil, in the case of coconut oil, it is simply a marketing trick, since only 2 methods are used to extract oil - refined  and cold pressing (virgin). The choice of cold-pressed coconut oils on the shelves of Latvian shops could not be complained about. However, buying this type of coconut oil should also focus on the quality of the product. The fact that the packaging says “eco”, “extra virgin” or “organic” does not necessarily guarantee that it is a 100% clean product. Large oil producers sin with the quality of products, for example, by not correct ending the oil-pressing process completely, eventually also calling it 100% cold-pressed products. In addition, most Latvian oil distributors import them from foreign countries, rather than produce them themselves, so it is much more difficult to guarantee the quality of the product. We are the only producers of cold-pressed coconut oil in the Baltic States, especially following the quality of raw materials. By purchasing oil from us, the customer can be safe for 100% of natural and high-quality high-quality products produced here in Latvia.


Production of really high-quality cold-pressed oil is a delicate and time-consuming process that requires individual access and regular monitoring that large producers simply cannot provide at the highest level. So again, before purchasing coconut oil, we call for special attention to its quality.


Eļļu spiešanas veidi

20. dec. 2017, Nav komentāru

Foto:  frantoiomagnone.com

Iegādājoties augu eļļu, iespējams, pircējam nav tik svarīgi kādā veidā šī eļļa ir iegūta, bet tehnoloģijai ir būtisks iespaids uz eļļas sastāvu un no tā izrietošo iedarbību uz cilvēka veselību.

Kā jau visur, arī eļļu nozarē komercijas vajadzības būtiski ietekmē to ražošanas procesu, jo ražotājiem (īpaši lielajiem), kas eļļas ražo lielos apjomos, ir ļoti svarīgi no izejvielas iegūt maksimāli daudz eļļas un, ka tās var uzglabāt un lietot iespējami ilgāku laiku, vienlaicīgi saglabājot ķīmisko stabilitāti.

Tāpēc eļļu spiešanai industriālos apjomos tiek lietotas metodes, kas ir orientētas uz iepriekšminēto mērķu sasniegšanu.

Īpašs stāsts ir par auksto spiedi

Klasiskajā izpratnē tā nozīmē sēklu, riekstu vai citu augu valsts izejmateriālu mehānisku spiešanu, eļļas temperatūrai nepakāpjoties  augstāk  par + 45 C .

Šī ir vissaudzīgākā rūpnieciski izmantojamā metode, jo ļauj maksimāli saglabāt eļļās visas bioķīmiski aktīvās vielas, dabīgo eļļas krāsu un smaržu, bet trūkums, ja to par tādu var uzskatīt, ir tāds, ka eļļas ilgstoši glabājot oksidējas un tādējādi zaudē kvalitāti.

Mazam uzņēmumam, kāds ir arī mūsu, šī nav liela problēma, jo mēs eļļas varam ražot mazos un pat ļoti mazos daudzumos, kas nozīmē eļļu ātras aprites iespēju un, attiecīgi, daudz mazāku iespēju oksidēties.

Lielajiem uzņēmumiem šādas iespējas nav, un tāpēc tie ir spiesti papildināt auksto spiedi ar „palīgdarbībām” lai eļļas padarītu ilgāk glabājamas un  palielinātu to ieguves apjomu.

To panāk ar darbību kopumu ko apzīmē kā „RBD”, kas nozīmē rafināciju, balināšanu un dezodorāciju, taču pirms tam tiek veikta eļļas ekstrakcija izmantojot šķīdinātājus, visbiežāk heksānu („Heksāns (CH3(CH2)4CH3) pieder pie piesātinātajiem ogļūdeņražiem - alkāniem. Heksāns normālos apstākļos ir viegls, bezkrāsains, gaistošs šķidrums. Lieto kā inertu, nepolāru šķīdinātāju. Iegūst no naftas vieglajām frakcijām.” [1] ).

Kopumā process risinās tā, ka vispirms notiek eļļas spiešana izmantojot auksto spiedi( iegūst apm 70% eļļas), bet, procesā radušās izspaidas pēc tam tiek ekstraģētas ar šķīdinātājiem, iegūstot vēl apm 15% - 18% eļļas. Pēc tam, kad eļļa ir iegūta, šķīdinātāju  no tās atdala, bet galaproduktā tomēr var būt saglabājies tā neliels daudzums.

Tagad tieši par RBD:

Rafinācija

Dažām eļļām tiek veikti „kondicionēšanas” pasākumi  lai atdalītu nogulsnes,potenciāli nestabilākus ķīmiskus savienojumus( piem. fosfolipīdus) mainītu krāsas toni, uzlabotu tekstūru, kā arī pagarinātu eļļas glabāšanas laiku. Eļļa tiek uzkarsēta līdz +80C, pēc tam tai tiek pievienots reaģents vāja skābes pamatšķīduma formā( bieži lieto citronskābi). Turpinājumā eļļas un skābes maisījums minētajā temperatūrā tiek noturēts līdz 15 minūtēm, tad atdzesēts un, pēc nogulšņu izveidošanās, attīrīts no tām ar centrifūgas palīdzību.

Skābes šķīdumu no eļļas izmazgā ar ūdeni.

Balināšana

Tā tiek veikta lai uzlabotu eļļas krāsu un dzidrumu. Balināšana atdala eļļas sastāvdaļas, kas palielina tās oksidācijas ātrumu, kas būtiski eļļām, ko paredzēts izmantot augstu temperatūru apstākļos.

Lai panāktu balinošo efektu, eļļa tiek sajaukta ar īpašiem balinošajiem māliem. Šo maisījumu bezskābekļa vidē uzkarsē līdz +90C temperatūrai. Dažādi ( gan vēlami, gan nevēlami) ķīmiskie savienojumi piesaistās balinošā māla daļiņām. Pēc tam, filtrējot vai centrifugējot, atdala māla daļiņas un tām piesaistījušos ķīmiskos savienojumus.

Dezodorēšana

Auksti spiestas augu eļļas satur dažādus ķīmiskus komponentus. Tie var būt vitamīni, proteīnu fragmenti,  tauskābes, lipīdi u.c. Dezodorēšanas procesā, daudzus no tiem (arī veselībai noderīgus) atdala, līdz augstai temperatūrai uzsildītai eļļai,  vakuumā pūšot cauri tvaiku. Termoķīmiskās reakcijas rezultātā eļļa tiek maksimāli attīrīta, zaudējot gan tai raksturīgo krāsu, gan arī garšu.

Ir vēl arī citas eļļas spiešanas metodes, bet par tām citreiz.

Rezumējot šeit aprakstīto var teikt, ka, ja ir vēlēšanās iegādāties eļļu, kura var tikt izmantota ilgu laiku, bet ķīmiskā sastāva ziņā ir diezgan "nabaga”, tad var pirkt gaiši dzeltenas krāsas eļļas caurspīdīga stikla pudelītēs ar uzrakstu uz etiķetes "cold pressed" un "refined”, bet, ja ir vēlēšanās iegūt eļļu, kas ir saglabājusi savu dabisko krāsu, smaržu un maksimālu daudzumu veselību veicinošu ķīmisko savienojumu, tad jāpērk eļļas tumšas krāsas pudelēs ar marķējumu tikai "cold pressed" vai "auksti spiesta".

Izvēle, protams, ir katra paša ziņā!

Types of oil pressing.

When purchasing vegetable oil,  may not be as important to the buyer in any way that the oil is obtained, but the technology has a significant impact on the composition of the oil and the resulting effects on human health.

As everywhere, in the oil sector, commercial needs have a significant impact on their production process, since it is very important for producers (especially large ones) producing large quantities of oil to obtain the maximum quantity of oil from the raw material and that's why they can be stored and used for as long as possible while maintaining chemical stability.

Therefore, methods aimed at achieving the above objectives are used for oil pressing in industrial volumes.

A special story is about the cold press.

In the classical sense, this means the mechanical pressure of seed, nuts or other vegetable raw materials with the oil temperature rising up to + 45 C.

This is the most gently industrial method since it allows for the maximum preservation of all biochemical substances, natural oil colour and odours in oils, but minus is - , if  that oils are stored for a long period it oxidation and thus lose quality.

For a small company, as we are, this is not a big problem, because we can produce oils in small and even very small quantities, which means the possibility of a rapid movement of oils and, accordingly, a much smaller opportunity to oxidise.

Large companies do not have this option and are therefore forced to replenish the cold press with “ancillary activities” to make oils more stored and to increase their production.

This is achieved by a set of operations defined as “RBD”, which means refining, bleaching and deodorisation, but is preceded by oil extraction using solvents, most commonly hexane (“Heksane (CH3 (CH2) 4CH3) belongs to saturated hydrocarbons - alkanes. Hexane is a light, colourless, volatile liquid under normal conditions. Is used as an inert, non-polar solvent. Obtained from the light fractions of oil. '[1]).

In general, the process will be carried out in such a way that the oil is first pressed using a cold press (obtaining a  70% of oil),and after  that the residue resulting from the process is then extracted with solvents, producing a further 15% to 18% of oil. After the oil has been obtained, the solvent is removed from it, but a small amount of the solvent may still remain in the final product.

Now, just about RBD:

Refining.

For some oils, “conditioning” measures are taken to separate the sediment, to change the colour tone of potentially more unstable chemical compounds (e.g. phospholipides), to improve the texture, and to extend the storage time of the oil. The oil is heated to +80 C and is then added to the reagent in the form of a weak basic acid solution (commonly used citric acid). The mixture of oil and acid is then maintained for up to 15 minutes at that temperature, then refrigerated and, after the deposition has been formed, purified by a centrifuge.

Wash the acid solution from the oil with water.

Bleaching

This is done to improve oil colour and clarity. Bleaching separates oil ingredients that increase its oxidation rate, essential for oils intended to be used in high temperatures.

To achieve the bleaching effect, the oil is mixed with special bleaching clay. Heat this mixture to +90 C in an oxygen-free environment. Various chemical compounds (both desirable and undesirable) attach to particles of bleaching clay. Then, when filtering or centrifugating, the particles of clay and the chemical compounds attached to them shall be removed.

Deodorising

Cold-pressed plant oils contain a variety of chemical components. These can be vitamins, protein fragments, fatty acids, lipids, etc. In the deodorisation process, many of them (is  good for health) are removed, to high-temperature heated oil, blowing steam through the vacuum. As a result of the Thermochemical reaction, the oil is purified as much as possible, losing both its colour and its taste.

There are other oil-pressing methods, but other times.

In summary, what is described here is that if you want to buy oil that can be used for a long time, but in terms of chemical composition is quite 'poor', you can buy pale yellow oil in transparent glass bottles labeled “cold pressed” and “refined”, but if you want to get oil that has saved your natural chemical compounds of colour, odours and maximum number of health-enhancing chemicals should then be purchased in dark oil bottles labelled only “cold pressed” .

The choice is, of course, in every sense!

[1] Vikipedia.

Linsēklu eļļa

12. dec. 2017, Nav komentāru

Linsēklu eļļa ir pati pirmā no mūsu spiestajām eļļām un, ja tā var teikt, mūsu "rūpju bērns". Arī šobrīd tā ir ļoti novērtēta mūsu klientu vidū, kuri to skaisti ir nodēvējuši par 'garšīgāko linsēklu eļļu' Latvijā.

Vispirms jau ilgi nācās cīnīties ar apgalvojumiem kurus izteica pat vairāki prominenti mediķi un uztura zinātnieki - lineļļa ļoti ātri oksidējoties (pat nedēļas laikā!) un tāpēc esot patērējama tikai svaigi spiesta. 
Galvenais arguments bija - rūgtas garšas parādīšanās. Tikai pateicoties mūsu sadarbības partneriem no RTU, kuri atrada nopietnu zinātnisku publikāciju par rūgtās garšas izcelsmes avotu - veselību veicinošu vielu ciklolinopeptīdu, mēs spējām lineļļas kritiķu teiktajam iegūt nopietnu pretargumentu.
Otra problēma ir - konkurence ar zivju un krila eļļām. Protams, šajās eļļās atrodošās omega 3 un 6 taukskābes ir cilvēka organismam vieglāk uzņemamās formās, bet lineļļas taukskābes no tām daudz neatpaliek, un eļļā, toties, ir atrodamas citas bioloģiski aktīvas vielas, kādu, savukārt, nav zivju un krila eļļās. 
Pašreiz mēs jau gatavojam salīdzinošu izziņas materiālu par visām šīm eļļām, bet tagad lineļļas veselību veicinošo īpašību apskats:

Linsēklu eļļa ir lielisks polinepiesātināto taukskābju avots: tā satur ap 50% linolēnskābes (omega-3), 10-15% linolskābes(omega-6) un ap 20% oleīnskābes.[1]

Eļļa satur ap 80 mg/100 g tokferolu. Galvenais no tiem γ-tokoferols(E-vitamīna pamatkomponente)[2] ir taukos šķīstošs antioksidants, kas aizsargā šūnu  membrānas no oksidatīviem bojājumiem.[3]

Šai eļļai raksturīgas minorās komponentes ir ciklolinopeptīdi, kas ir atbildīgi par eļļas garšas un samaržas īpašību izmaiņām glabāšanas laikā.

To oksidēšanās rezultātā veidojas metionīna S-oksīdi un metionīna S,S- dioksīdi, tāpēc eļļa iegūst rūgtenu garšu.[4] Tomēr nav zinātniska pamatojuma, ka šie savienojumi nodarītu kaitējumu organismam, gluži pretēji, ir pētījumi, kas apstiprina, ka CLE (galvenais ciklolinolpeptīds, kas rada rūgto garšu) izrāda imūnsupersīvas īpašības, kas ir izmantojamas autoimūnu slimību ārstēšanā.[5]

Linsēklu eļļai ir plašs pielietojums medicīnā dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai:

- Augstā Omega-3 un Omega-6 taukskābju satura dēļ, tiek kontrolēta holesterīna un zema blīvuma lipoproteīnu koncentrācija asinīs, ārstējot tādas sirds un asinsvadu slimības kā diabētu, peritoneālo kapilāru caurlaidību (plānas asinsvadu sieniņas), leikocītu migrāciju un holestāzi[6],

-  Sekmē akūtu iekaisuma slimību ārstēšanu[6]

- Sakarā ar tās sastāvā esošajiem lignāniem, eļļai piemīt antioksidanta un hormonu aktivitāteslīdzsvarošanas spējas, kas saistītas arī ar pretvēža īpašībām. Pierādīta to spēja inhibēt vēža šūnu augšanu tādējādi labvēlīgi ietekmējot krūts, olnīcu un prostatas vēža ārstēšanu.[7]

- Pateicoties ligānu labvēlīgajai ietekmei uz hormonālo veselību, linsēklu eļļa uzlabo matu un ādas veselību, mazina akni un spēcina matu saknes [8]

- Eļļa palīdz cīnīties ar artrītu, plaušu un nieru fibrozi[6]

- Regulē normālu gremošanas sistēmas darbību[9]

Linseed oil

Linseed oil is the first of our pressing oils and, if it can be said, our 'child of care'. It oil is also currently highly valued among our customers, who have described it beautifully as the 'most tasty linseed oil' in Latvia.

First we had a long time ago to fight the claims made by even a number of prominent medics and nutritional scientists - the linoil was very quickly oxidising (even in a week!) and therefore only freshly pressed to be consumed.

The main argument was - the emergence of a bitter taste. It was only thanks to our partners from the RTU who found a serious scientific publication on the source of bitter taste, a health-enhancing substance cyclolinopeptide, that we were able to obtain a serious counter-argument for critics of linoil.

The other problem is - competition with fish and krill oils. Of course, the omega 3 and 6 fatty acids present in these oils are in more easily readable forms for the human body, but linoil fatty acids do not far behind, and other biologically active substances are found in the oil, but there are not in fish and krill oils.

At present, we are already preparing a comparative survey of all these oils, but now we give overview of the health-enhancing properties of linoil:

Linseed oil is a great source of polyunsaturated fatty acids: it contains around 50% of linolenic acid (omega-3), 10-15% linoleic acid (omega-6) and around 20% oleic acid. [1]

The oil contains approximately 80 mg/100 g of toxphenol. The main of those gamma-tocoferol (basic component of E-vitamin) [2] is a fat-soluble antioxidant that protects cell membranes from oxidative damage. [3]

Minor components specific to this oil are cyclolinopepptides responsible for changes in the taste and smell of the oil during storage.

Their oxidation results in S-oxides of methionine and S, S - dioxide of methionine, and therefore the oil yields a bitter taste. [4] However, there is no scientific justification that these compounds would harm the body, on the contrary, there are studies confirming that CLE (the main cyclolinolpeptide, which causes bitter taste) shows immunosuppersive properties that are used in the treatment of autoimmune diseases. [5]

Linseed oil is widely used in medicine for the prevention and treatment of various diseases:

- High levels of Omega-3 and Omega-6 fatty acids control blood cholesterol and low-density lipoprotein concentrations in the treatment of cardiovascular diseases such as diabetes, peritoneal capillary permeability (thin blood vessel walls), white blood cell migration and cholestasis [6],

- Promotes the treatment of acute inflammatory diseases [6]

- Due to the lignants contained in it, the oil has an antioxidant and hormone-activating capacity associated with anticancer properties. Their ability to inhibit the growth of cancer cells has been shown to have a beneficial effect on the treatment of breast, ovarian and prostate cancer. [7]

- Due to the beneficial effects of ligans on hormonal health, linseed oil improves hair and skin health, reduces acne and strengthens hair roots [8]

- Oil helps to fight arthritis, lung and kidney fibrosis [6]

- Regulates the normal functioning of the digestive system [9]


[1]J. Food Comp. Anal. 2017, 62, 168-176.

[2]Biores. Technol. 2008, 99, 6354-6359.

[3]http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/t1782?lang=en&region=LV

[4]J. Sep. Sci. 2014, 37, 1788-1796.

[5]Tetrahedron1999, 55, 967-976.

[6]InternationalSholarlyResearchNotice, 2013

[7]Food Chem. 2015, 182, 35-40.

[8]https://draxe.com/flaxseed-oil-benefits/

[9]J. Ethnopharmacol.2015, 60-68.

 

Taukskābju potenciālā ietekme uz veselību

23. nov. 2017, Nav komentāru

Šajā tabulā ir ir apkopota informācija par t.s. Omega taukskābju ietekmi uz veselību. 

Tā ir vēl viens palīglīdzeklis eļļu izvēlei lietošanai veselības  profilaksei vai konkrētu veselības traucējumu gadījumos.

Otrajā tabulā ir dots eļļu salīdzinājums pēc taukskābju satura, dūmošanas punkta un joda skaitļa.

Dūmošanas punkts rāda temperatūru, kurā konkrētā eļļa neatgriezeniski zaudē savas kvalitātes īpašības un kļūst kaitīga veselībai.

Potential health effects of fatty acids.

The following table summarises the  information: so-called  Omega fatty acids effects for health.

It is another aid for the selection of oils for use in health prevention or in the event of specific health problems.

The second table gives a comparison of the oils according to the fatty acid content, the smoking point and the iodine number.

The smoking point shows the temperature at which the oil in question permanently loses its quality properties and becomes harmful to health


Taukskābe
Fatty acid
   Taukskābju potenciālā ietekme uz veselību   Potential health effects of fatty acids
Attīsta smadzeņu darbību
Developing brain function
Samazina iekaisumus
Reduces inflammation
Ārstē autoimūnās saslimšanas
Treatment of autoimmune diseases
Samazina asinsspiedienu
Lowers blood pressure
Kavē vēža attīstību
Prevent the development of cancer
Ietekmē leikocītu aktivitāti
Affects white blood cell activity
Samazina koronārās sirds slimības risku
Reduces the risk of coronary heart disease
Samazina
 holesterīna līmeni
Lowers cholesterol level
Piemīt pret
tuberkulozes aktivitāte
Has anti-tuberculosis activity
Kavē nieru slimību  attīstību
Hinders the development of renal diseases
Samazina neirodeģeneratīvo saslimšanu risku
Reduces the risk of neurodegenerative diseases
2.tipa cukura diabēta profilaksei
Prevention of type 2 diabetes mellitus
Posttraumatiskāstresa traucējumi
Post-traumatic stress disorder
Uzlabo augļa attīstību un mātes veselību grūtniecības laikā
Improve foetal development and maternal health during pregnancy
Atvieglo depresijas simptomus
Relieves depression symptoms
Kavē Alcheimera slimības attīstību
Hampering the development of Alzheimer's
Samazina miokarda infarkta risku
Reduces the risk of myocardial infarction
Piemīt pretartrīta efekts
Has a anti-arthritis effect
Mononepiesātinātās
 taukskābes                     
Monounsaturated
fatty acids
Oleīnskābe  Oleic acid √[1] √[2] √2 √2 √2 √2                        
Polinepiesātinātās
 taukskābes              
Polyunsaturated
fatty acids
Linolskābe  Linolic acid   √4     ?4   √[3] √[4]                    
Linolēnskābe  Linolenic acid   √[5]     ?[6]   √[7]   √[8] √[9] √[10] √[11]            
EikazopentēnskābeEPA  Eukazopenic acid EPA   √[12]   √14 √[13]   √[14]           √[15] √12,[16] √[17] √12   √13
Dokozaheksēnskābe DHA  Docosahexenoic acid DHA √[18],[19]                         √16     √[20]  

Apzīmējumi: √ - iedarbība/efekts zināms; ? – informācija nav viennozīmīga

Terms: V - exposure/effect is known;? - non-ambiguous information


[1]Journalof Chemical Neuroanatomy, 2017, 79, 51-57.

[2]Mini-ReviewsinMedicinalChemistry, 2013, 13 (2), 201-210.

[3]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids, 2008, 79 (3-5), 169-171.

[4]Healthcare2017, 5, 25.    

[5]TheJournalofNutritionalBiochemistry, 2015, 26(12), 1632-1640

[6]TheJournalofUrology, 2004, 171(4), 1402-1407.

[7]Nutrition, Metabolism andCardiovascularDisease, 2004, 14(3), 162-169.

[8]AsianPacificJournalofTropicalMedicine, 2016, 9(2), 125-129.

[9]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2015, 94, 83-89.

[10]Physiology&Behavior,2015, 51, 563-569.

[11]Nutrition, 2015, 31(6), 853-857.

[12]AdvNutr. 2012, 3, 1-7.

[13]AdvFoodNutrRes. 2012, 65, 211-222.

[14]http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/eicosapentaenoic-acid-epa

[15]EuropeanPsychiatry, 2017, 41, 140-152.

[16]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2017, 125, 32-36.

[17]JournalofNutrition&Intermediary Metabolism, 2017, 9, 12-16.

[18]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA),2017, 10.1016/j.plefa.2017.03.006

[19]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2017, 124, 1-10.

[20]PharmacolRes.1999, 40(3), 211-25.

 

Polinepiesātinātās taukskābes, %

Polyunsaturated fatty acids,%

Piesātinātās taukskābes, %

Saturated fatty acids,%

Monopiesātinātās taukskābes, %

Monounsaturated fatty acids,%

α–tokoferola saturs (vitamīnsE),mg/100g

alpha-tocopherol content (vitamin E), mg/100 g

Dūmošanas punkts, ◦C

Smoke point, ◦ C

Joda skaitlis, g/100g

Iodine number, g/100 g

Eļļa

Oil

Omega - 3

Omega - 6

Olīveļļa

Olive oil

0[1]

81

161

751

18[2]

190[3]

75-94[4]

Saulespuķu eļļa

Sunflower oil

01

651

121

231

59[5]

107[6]

120-1344

Camelina eļļa

Camelina oil

397

187

87

35[7]

4,1[8]

246[9]

127-1554

Čia sēklu eļļa

Chia seed oil

301

401

-

-

0,5[10]

163[11]

190-1994

Kaņepju eļļa

Hemp oil

201

601

81

121

6[12]

1656

150-1674

Linsēklu eļļa

Linseed oil

581

141

91

191

0,47[13]

1076

182-2034

Magoņusēkliņu eļļa

Poppy seed oil

0[14]

6214

1314

2014

1114

-

130-1434

Mārdadža eļļa

Milk thistle seeds oil

0,315

56[15]

1915

2415

22[16]

-

-

Mandeļu eļļa

Almonds oil

01

171

51

781

39[17]

2166

92-1064

Sezama sēklu eļļa

Sesame seeds oil

01

451

131

421

40

1776

104-1204

Valriekstu eļļa

Walnuts oil

51

511

161

281

0,4013

1606

135-1514

Bio rapša eļļa

BIO rapeseed oil

71

301

71

541

32[18]

2053

110-1264

Bio ripša eļļa

BIO turnip rape seed oil

9[19]

1719

319

4019

30-35[20]

238[21]

97-115[22]



[1]http://www.curezone.org/foods/fatspercent.asp

[2] J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 1770−1775.        

[3] The Culinary Institute of America (2011). The Professional Chef (9th ed.). Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons.                                                                     

[4] http://www.dgfett.de/material/physikalische_eigenschaften.pdf                                                            

[5]J Food Sci Technol. 2015, 52(5), 3093–3098.                                                      

[6] https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points                                                              

[7]https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/genetically-modified-foods-other-novel-foods/approved-products/camelina-oil-novel-food-information.html

[8]Food Chemistry. 2007, 104, 903–909.

[9]https://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html

[10]J Food Compost Anal. 2011, 24, 166–174.                                          

[11]Powder Technology ,2015, 271–277.

[12]http://nutiva.com/wp-content/uploads/2011/11/Hemp-Compositon-Chart1.pdf

[13]https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?SYNCHRONIZER_TOKEN=7b3508b9-d228-4e57-a2f1 ddb5bca9d0b7&SYNCHRONIZER_URI=%2Fndb%2Fsearch%2Flist&qt=&ds=&qlookup=&manu=

[14] https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_poppyseed_nutritional_value.html

[15]J. Am. Oil. Chem. Soc. 2014, 91, 1291-1301.

[16]Grasas y Aceites. 2003, 54, 397-402.

[17]J. Agric. Food. Chem. 2011, 59, 6137-41.

[18]Food. Sci. Technol. 2014, 34 (2).

[19]Herridatas. 1977, 87,,205-218.

[20]http://glenncorp.com/wp-content/uploads/2014/07/TDS-Rape-Seed-Oil-Refined-021209.pdf

[21] https://carlsbadranchmarket.com/natural-swedish-gold-brassica-napus-oil/

[22] http://suzhan.com.hk/en/product/rapeseed-oil


Eļļās šķīstošo aktīvo vielu pārskats - 2. turpinājums

2. nov. 2017, Nav komentāru

Fitosterīni ir ķīmiskie savienojumi, kas atrodami augos, pēc struktūras līdzinās holesterīnam. Augstā koncentrācijā tie atrodami augu eļļās, pākšaugos un riekstos[1]. Fitosterīni organismā kavē holesterīna uzsūkšanos zarnu traktā un, iespējams, arī mazina endogēnā holesterīna rašanos, taču paši par holesterīnu nepārveidojas[2]. Dažiem fitosterīniem piemīt antioksidantu īpašības, β-sitosterīns var būt noderīgs, lai uzturētu normālu matu augšanu un prostatas veselību[3].

Karvons ir monoterpēns, kas sastopams daudzās ēteriskajās eļļās, bet visbiežāk ķimeņu, krūzmētras un diļļu eļļās[4]. Tam ir divi izomēri – R-karvons un S-karvons, kas var radīt dažādas bioloģiskās reakcijas, īpaši attiecībā uz ožas receptoriem. S-karvonam piemīt maiga smarža, kas līdzinās mentolam un ķimenēm, savukārt R-karvonam ir salda, piparmētrām līdzīga smarža[5]. Karvons tiek plaši izmantots pārtikas produktos, aromterapijā, lauksaimniecībā kultūraugu aizsardzībai, kā arī dažos medikamentos[6]. Kā relaksējošs līdzeklis tas palīdz atbrīvoties no stresa, emocionāla izsīkuma, pielieto arī klepus, bronhīta un broniālās astmas ārstēšanā. Karvonu saturoši produkti, piemēram, ķimenes, ir lieliski līdzekļi, lai izvadītu no organisma toksīnus, ārstētu urīnceļus, mazinātu kuņģa spazmas un vēdera uzpūšanos[7].

Skvalēns ir triterpēnu grupas savienojums, kas strukturāli līdzīgs beta-karotīnam un ir viena no galvenajām ādas sastāvdaļām. Tam piemīt spēja atjaunot ādas šūnas un piesātinat tās ar skābekli. Tas palēnina novecošanās procesu un darbojas kā spēcīgs antioksidants, uztur ūdens līdzsvaru organismā, mitrina ādu un uzlabo imunitāti. Novērojumi liecina, ka skvalēns var apturēt audzēja šūnu augšanu un novērst vēža attīstību, tāpēc tas tiek izmantots kā papildlīdzeklis dažādās vēža ārstēšanas terapijās. Skvalēns novērš arī aptaukošanos, jo pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, uzlabo vielmaiņu, piedalās hormonu un dažu vitamīnu, piemēram, A, K, D, E sintēzē. Tas arī  stiprina matus un nagus.

Overview of the active substances soluble in oils - Continued 2

Phytosterols are chemical compounds found in plants, by structure  it similar to cholesterol. They are found in high concentrations in vegetable oils, legumes and nuts [1]. Phytosterols inhibit intestinal absorption of cholesterol and may also reduce endogenous cholesterol, but do not convert to cholesterol itself [2]. Some phytosterols have antioxidant properties, β-sitosterol can be useful for maintaining normal hair growth and prostate health [3].

Carvone is a monoterpene found in many essential oils, but most commonly in caraway, spearmint and dill oils [4]. It has two isomers, such as R-carvone and S-carvone, which can produce a variety of biological reactions, particularly with regard to the olfactory receptors. S-carvone has a sweet scent similar to menthol and caraway, while R-carvone has a sweet, mint-like scent [5]. Carvone is widely used in food products, in aromatherapy, in agriculture for crop protection, as well as in some medicines [6]. As a relaxing agent, it helps to get rid of stress, emotional exhaustion, also applies for cough, bronchitis, and bronchiatric asthma treatment. Carvone-containing products such as caraway are excellent means of removing toxins from the body, treating urinary tract, reducing stomach spasms and flatulence [7].

Skvalen belongs to triterpenes and at the same time its chemical structure is close to carotenoids and can be found in all higher organisms, including the human body, because it is the biochemical ancestor of steroids like as cholesterol. It can the capacity to restore the skin cells and saturate them with oxygen. It slows down the aging process and acts as a potent antioxidant, keeps water balance in the body, moisturizes the skin and improves immunity. The observations show that skvalen can stop tumour cell growth and prevent cancer development, so it is used as an additional feature in various cancer treatments. Skvalen also prevents obesity because of positive effects on blood cholesterol, increased metabolism, participating in the synthesis of hormones and some vitamins, such as A, K, D, E. It also strengthens hair and nails.


[1] American Oil Chemists’ Society, 1991, 172-228.

[2]ClinicalNutrition, 2003, 22(4), 343-351.

[3]http://www.xtend-life.com/information/ingredients/phytosterol

[4]FoodChemistry, 2006, 95(3), 413-422.

[5] J. Agric. Food Chem. 1971, 19(4), 785-787.

[6]IndusrialCropsandProducts, 1995, 4(1), 3-13.

[7]Malhotra, S.K. HandbookofHerbsand Spices, 2nded. 2012.

Eļļās šķīstošo aktīvo vielu pārskats - turpinājums

31. okt. 2017, Nav komentāru

Kapsaicīns ir čili un citu pikanto piparu aktīvā viela, kas rada kairinošo, aso sajūtu. Organismā kapsaicīns saistās ar vanilloīdu receptoru (pazīstamu arī kā TRPV1), kas saņem signālus, kad ķermeņa šūnas ir ievainotas vai fiziski sadedzinātas. Kad kapsaicīna molekula ir saistīta ar TRPV1 receptoru, smadzenēm tiek signalizēts par bojātajām šūnām. Tas savukārt izraisa vieglu iekaisuma reakciju, kuras mērķis ir ārstēt ievainotās šūnas [1]. Ir novērota kapsaicīna pozitīvā ietekme uz vairākām slimībām, kā arī organisma labsajūtu kopumā. Tam ir pierādīta pretvēža īpašības dažādās slimības formās ieskaitot plaušu [2], kuņģa [3], prostatas[4] un krūts [5] vēzi. Citi kapsaicīna veselības ieguvumi ir spēja mazināt sāpes, piemēram, reimatoīdā artrīta, osteoartrīta[6], cīnīties ar psoriāzi[7], diabētu [8] un liekā svara problēmām [9].

Hlorofils ir augu zaļais pigments, kas atbildīgs par gaismas absorbciju fotosintēzes procesā, rezultātā radot enerģiju. Visiem zināms, ka hlorofils ir ārkārtīgi nepieciešams augiem, taču tikpat svarīgs tas ir arī cilvēkiem. Pateicoties tā spējai veidot stingras molekulārās saites ar noteiktām ķīmiskām vielām, kas izraisa oksidatīvos bojājumus un slimības, hlorofilam piemīt spēcīgas antioksidanta un pretvēža īpašības[10]. Tas bloķē tādas kancerogēnas vielas kā:

a) policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži, kas sastopami tabakas dūmos[11],;

b) heterocikliskieamīna toksīni, kas rodas augstā temperatūrā pagatavotā gaļā [12];

c) ar pārtiku iegūti toksīni, piemēram, aflatoksīns- B1 (pelējuma veids), kas atrodams daudzos graudos, pākšaugos[13];

Hlorofils palēnina kaitīgo baktēriju vairošanos padarot to par lietderīgu līdzekli brūču dzīšanas procesā un infekciju profilaksē [14]. Uzlabojot gremošanas sistēmas darbību, hlorofils regulē vielmaiņas procesus, kā arī palīdz cīnīties ar liekā svara problēmām[15]. Tāpat pie hlorofila dziedinošajām īpašībām var pieskaitīt spēju uzlabot asins sastāvu, nodrošināt orgānus ar dzelzi, palīdzēt anēmijas gadījumā, uzlabot redzi, mazināt varikozās vēnas, palīdzēt attīrīt aknas[16].


Overview of the active substances soluble in oils - continued

Capsaicin is the active ingredient of chili and other spicy pepper, which makes the irritant, sharp feel. In the body, capsaicin binds to a vanilloid receptor (also known as TRPV1) that receives signals when the body cells are injured or physically burned. When the capsaicin molecule is associated with THE TRPV1 receptor, the brain is signalled to be damaged cells. This in turn causes a mild inflammatory reaction aimed at treating injured cells [1]. The positive effects of capsaicin on a number of diseases and on the well-being of the body as a whole have been observed. It has been shown to have anticancer properties in various forms of the disease, including lung [2], gastric [3], prostate [4] and breast cancer [5]. Other benefits of capsaicin health include the ability to reduce pain, such as rheumatoid arthritis, osteoarthritis [6], to fight psoriasis [7], diabetes [8] and overweight problems [9].

Chlorophyll is the green pigment of plants responsible for absorbing light in the photosynthesis process, resulting in energy. Everybody knows that chlorophyll is extremely needed for plants, but it is just as important for humans. Due to its ability to establish strict molecular links with certain chemicals that cause oxidative damage and diseases, chlorophyll has strong antioxidant and anticancer properties [10]. It blocks carcinogenic substances such as:

(a) polycyclic aromatic hydrocarbons occurring in tobacco smoke [11];

(b) heterocyclic amine toxins occurring in high-temperature meat [12];

(c)in food found toxins such as aflatoxin-B1 (molding type) found in many grains, legumes [13];

Chlorophyll slows down the reproduction of harmful bacteria by making it a useful tool for wound healing and the prevention of infections [14]. By improving the functioning of the digestive system, chlorophyll regulates metabolic processes and helps to tackle overweight problems [15]. Similarly, the healing properties of chlorophyll can include improving blood composition, supply organs with iron , assisting anaemia, improving vision, reducing varicose veins, helping to clean the liver [16].


[1]https://draxe.com/capsaicin/

[2]InVivo, 1989, 3(1), 49-53.

[3]Helicobacter, 2016, 21(2) 131-142.

[4]CancerRes., 2006, 66(6) 3222-3229.

[5] Mol. CellProbes. 2015, 29(6), 376-381.

[6]Orthop. Res., 2015, 33(12), 1854-1860.

[7] J. Am. Acad. Dermatol., 1993, 29(3), 438-442.

[8]Clin. Nutr., 2016, 35(2), 388-393.

[9] Mol. Biol. Rep., 2012, 39(7), 7583-7589.

[10]https://draxe.com/chlorophyll-benefits/

[11] Chem. Res. Toxicol., 1995, 8(4), 506-514.

[12]Environ. Mol. Mutagen., 1996, 27(3), 211-218.

[13]Carcinogenesis, 2005, 26(2), 387-393.

[14]Inflammation, 2012, 35(3), 959-966.

[15]Appetite, 2014, 81, 295-304.

[16]Butenko, V. Zaļā Dzīve, Izdevniecība: Zvaigzne ABC, 92-97.lpp.

Eļļās šķīstošo aktīvo vielu pārskats

26. okt. 2017, Nav komentāru

Šis ir pirmais no informatīvajiem materiāliem, kurus vairāk vai mazāk regulāri ievietosim mūsu mājas lapas jaunumu sadaļā. Lai jebkurš varētu saprast kādas aktīvās vielas satur konkrētā eļļa, mēs turpinājumos publicēsim eļļās šķistošo aktīvo vielu pārskatu ko ir sagatavojuši speciālisti – ķīmiķi.  Izmantojot šo materiālu, būs iespēja ērti piemeklēt savām vajadzībām atbilstošu eļļu, balstoties uz zinātniski apstiprinātu informāciju par aktīvo vielu saturu tajā.

Taukskābes. Cilvēka organismā pastāv vairāku veidu taukskābes un tām ir dažāda ietekme uz cilvēka veselību. Piesātinātās taukskābes galvenokārt tiek izmantotas enerģijas iegūšanai un tauku uzkrājumu radīšanai, tās paaugstina holesterīna līmeni asinīs, kas, savukārt, paaugstina risku saslimt ar aterosklerozes izraisītām slimībām – infarktu, insultu, hipertensiju Nepiesātinātās taukskābes tiek uzskatītas par vērtīgākām un cilvēka veselībai labākām. Var izšķirt polinepiesātinātās un mononepiesātinātās taukskābes [1]

Polinepiesātinātās taukskābes. Starp polinepiesātinātāmajām taukskābēm ir atrodamas neaizvietojamās taukskābes. Tās ir taukskābes, kuras cilvēka organisms nespēj pats sitntezēt, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Piemēram, linolskābe(omega-6)ir svarīga šūnu membrānu sastāvdaļa, tāpēc ļoti nepieciešama veselīgas ādas, matu un nagu stāvokļa uzturēšanai. Taču uzņemot par daudz Omega-6 nepiesātināto taukskābju, palielinās brīvo radikāļu veidošanās, kas nelabvēlīgi ietekmē šūnu struktūras[2]. Neaizvietojamā tauskābe ir arī α-linolēnskābe (omega-3). Tā mazina sirds un asinsvaduslimību risku, sirds aritmiju iespējamību, uzlabo asinsvadu stāvokli, šķidrina asinis, darbojas kāpretiekaisuma līdzeklis, labvēlīgi ietekmē smadzeņu veselību, arī redzi. 19

Trans taukskābes ir nepiesātinātās taukskābes, kam ir vismaz viena dubultā saite transkonfigurācijā. Trans-taukskābes cilvēka organismam nav nepieciešamas un arī netiek sintezētas. Tās paaugstina „sliktā” un samazina „labā” holesterīna līmeni asinīs līdz ar to būtiski palielinot sirds slimību risku. Šī iemesla dēļ trans-taukskābju uzņemšana jāsaglabā pēc iespējas zemāka. Trans taukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem:

1) Baktēriju izraisītas nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (piemēram, govju un aitu) gremošanas orgānos (līdz ar to trans taukskābes nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā);

2)    Augu eļļu rūpnieciskas hidrogenēšanas rezultātā (lai ražotu margarīnu, tauku pastas);

3)    Tauku/eļļu karsēšana augstā temperatūrā (pārtikas produktu cepšana eļļā).

Tādējādi trans taukskābes ir sastopamas liellopu gaļā, aitas un jēra gaļā un taukos, šo dzīvnieku pienā, pārtikas produktos, kas ir ražoti no šo dzīvnieku piena un gaļas, margarīnā, tauku pastās, cepumos, pīrāgos, kūkās un citos konditorejas izstrādājumos, kā arī ceptos pārtikas produktos. Līdz ar to izvēloties eļļu cepšanai, nepieciešams ņemt vērā tās dūmošanas punktu (smokepoint), lai produkta termiskās apstrādes laikā no eļļā esošajām taukskābēm neveidotos kaitīgās trans-taukskābes[3].

Mononepiesātinātajām taukskābēm ir viena dubultā saite, kas padara tās mazāk jūtīgas pret oksidācijas procesiem, nodrošinot augstāku eļļas stabilitāti un ilgāku uzglabāšanas laiku[4]. Pie mononepiesātinātajām taukskābēm pieder oleīnskābe (omega – 9). Tā pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni un mazina iekaisuma procesus[5]. Visvairāk tās ir rapšu, saulespuķu un olīvu eļļās[6].

Piesātinātās taukskābes vairāk sastopamas dzīvnieku taukos (liellopu, kazas, aitas, cūkas gaļas), kā arī piena taukos un sviestā. Augu izcelsmes produktos piesātinātos taukus satur palmu, kokosriekstu, sezama sēklu eļļas, kakao sviestā[7]. Piesātinātās taukskābes organismam ir nepieciešamas, jo no tām tiek ražota enerģija, taču tās nedrīkst uzņemt par daudz, jo piesātinātās taukskābes paaugstina “sliktā” holesterīna līmeni asinīs, līdz ar to palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, piemēram, infarktu un insultu, Alcheimera slimību un ļaundabīgiem audzējiem[8]. Pazīstamākās no piesātinātajām taukskābēm ir stearīnskābe un palmitīnskābe.

Tokoferoli ir vielu grupa, kas veido E vitamīnu. Tas ir taukos šķīstošs vitamīns, kas darbojas kā antioksidants- samazina nelabvēlīgo brīvo radikāļu iedarbību uz šūnām, regulē tauku un ogļhidrātu maiņu, stimulē specifisku dzimumorgānu un vairogdziedzera hormonu veidošanos, kā arī sekmē augļa attīstību grūtniecības laikā. Tā trūkums organismā izraisa traucējumus nervu sistēmas un muskuļu darbībā. Tā kā organismā neveidojas E vitamīna uzkrājumi, tad tas ir regulāri jāuzņem ar pārtikas produktiem. E vitamīna avots ir ne tikai dažādas augu eļļas, bet arī dažādi pilngraudu izstrādājumi, diedzēti graudi, rieksti, augļi, dārzeņi, īpaši paprika, pētersīļi, avokado19.

Beta-karotīns ir  A vitamīna provitamīns. Tas atrodas augos un no tā organismā tālāk veidojas vitamīns A, kas nepieciešams orgamisma augšanai, kā arī normālai redzes funkcijai. Tas arī paaugstina elpošanas ceļu un gremošanas trakta izturību pret dažādām infekcijām. Ja organismā A vitamīna trūkst, var rasties patoloģiskas izmaiņas acīs- tiek traucēta redzes pigmenta sintēze acs tīklenē, kā rezultātā parādās apgrūtināta redze krēslā. A vitamīnu lieto ne tikai dažādu acu slimību ārstēšanā, bet arī dažādu ādas slimību gadījumos (piemēram, ekzēmas, keratozes, u.c.). Tas labi palīdz arī apdegumu, čūlu un apsaldējumu ārstēšanā. [9] 

Polifenoli ir nozīmīga vielu klase, kam piemīt antioksidantu īpašības. Pamatojoties uz to sastāvā esošo fenola gredzenu skaitu un strukturālajiem elementiem, kas savā starpā saista šos gredzenus, polifenolus var iedalīt četrās kategorijās – flavonoīdi, stilbēni, lignāni un fenolskābes.[10]Eļļas uzglabāšanās laikā oksidēšanās procesu rezultātā polifenolu līmenis samazinās. Ņemot vērā šo apstākli, polifenolu daudzums eļļā ir būtisks, lai nodrošinātu ilgāku glabāšanas laiku un uzturētu augstu eļļas vērtību.To saturs ir saistīts ar tādām eļļas īpašībām, kā rūgtums, asums, aromāts[11].

Zinātniskie pētījumi liecina, ka polifenoli absorbē brīvos radikāļus un tiem ir pozitīva ietekme uz sirds un asinsvadu slimībām[12], [13], cukura diabētu[14], kā arī dažām vēža formām[15]. Tāpat ir apstiprinātas to pretiekaisuma īpašības[16],[17],[18]. Ja organisms nesaņem pietiekamu aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, šūnu darbība pasliktinās, izraisot audu degradāciju[19] Rezultātā paaugstinās risks saslimt ar sirds slimībām, vēzi, Alcheimera slimību[20].

Overview of the active substances soluble in oils

This is the first of the informational materials that we'll place more or less regularly in the news section of our website. In order for anyone to understand the active substances contained in the oil in question, we will continue to publish an overview of the active substances in oils prepared by specialists, chemists. Using this material will make it easy to find oil that meets your needs, based on scientifically validated information on the content of the active substances in it.

Fatty acids. There are several types of fatty acids in the human body and have different effects on human health. Saturated fatty acids are mainly used to generate energy and fat stockpiles, which increases blood cholesterol, which in turn increases the risk of diseases caused by atherosclerosis – infarction, stroke, hypertension Unsaturated fatty acids are considered more valuable and better for human health. Polyunsaturates and mono-unsaturated fatty acids can be distinguished [1]

Polyunsaturated fatty acids. Irreplaceable fatty acids are found among polyunsaturate fatty acids. They are fatty acids that the human body unable to synthesize, so they must be taken with food. For example, linolic acid (omega-6) is an important component of cell membranes and therefore needs to maintain healthy skin, hair and nail condition. However, the intake of too many Omega-6 unsaturated fatty acids increases the formation of free radicals which adversely affect cell structures [2]. The irreplaceable fatty acid is also α-linolenic acid (omega-3). It reduces the risk of cardiovascular events, the possibility of cardiac arrhythmias, improves the condition of blood vessels,   liquid the blood, acts a kā anti - inflammatory agent, has a beneficial effect on brain health, including vision. 19

Trans fatty acids are unsaturated fatty acids with at least one double link in transconfiguration. Trans-fatty acids are not needed for the human body or are not synthesised. They raise “bad” and reduce “good” blood cholesterol, thereby significantly increasing the risk of heart diseases. For this reason, the intake of trans-fatty acids should be kept as low as possible. Trans fatty acids in foodstuffs come from three main sources:

1) the transformation of unsaturated fatty acids caused by bacteria into digestive organs of ruminant animals (for example, cows and sheep) (thus trans fatty acids come into the fats, meat and milk of these animals);

2) as a result of industrial hydrogenation of vegetable oils (in order to produce margarine, fat pastes);

3) heating of fat/oils at high temperatures (cooking of foods in oil).

Thus trans fatty acids are present in beef, sheep and lamb meat and fat, in milk of these animals, in foods produced from their milk and meat, margarine, fat pastes, biscuits, pies, cakes and other confectionery products, and fried foods. Consequently, when selecting oil for baking, it is necessary to take into account its smoke point so that the fatty acids in the oil don't transform to trans fatty acids  during the heat treatment of the product [3].

Monounsaturated fatty acids have one double link which makes them less sensitive to oxidation processes, ensuring higher oil stability and longer storage times [4]. Oleic acid (omega 9) belong to Monounsaturated fatty acids  . It has a positive effect on cholesterol levels and reduces inflammatory processes [5]. More of it are in rapeseed, sunflower and olive oils [6].

Saturated fatty acids are more common in animal fats (cattle, goats, sheep, pig meat), as well as in milk fat and butter. Saturated fats in vegetable products is contains in palm, coconut, sesame seed oils, cocoa butter [7]. Saturated fatty acids are needed because they produce energy, but they should not be taken too much because saturated fatty acids increase the level of “bad” cholesterol in the blood, thereby increasing the risk of cardiovascular diseases such as infarction and stroke, Alzheimer's disease and malignancy [8]. The most commonly known of saturated fatty acids are stearic acid and palmitic acid.

Tokoferols are a group of substances that make vitamin E. It is a fat-soluble vitamin that acts as an antioxidant - reduces the adverse effects of free radicals on cells, regulates fat and carbohydrate changes, stimulates the formation of specific genitalia and thyroid hormones, and facilitates the development of the fetal during pregnancy. Lack of this causes interference in the nervous system and muscle function. Since vitamin E is not generated in the body, it should be taken regularly with food products. The source of vitamin E is not only a variety of vegetable oils but also a variety of full-grain products, sprouted grains, nuts, fruit, vegetables, especially paprika, parsley, avokado19.

Beta-carotene is a provitamin of  vitamin A  . It is present in plants and further forms vitamin A needed to grow organism as well as normal visual function. It also elevates the respiratory tract and digestive tract's resilience to different infections. If vitamin A is missing in the body, abnormal changes in the eyes may occur - the synthesis of the visual pigment in the retina of the eye is impaired, resulting in difficulty in the vision in the chair. Vitamin A is used not only in the treatment of various eye diseases but also in various skin diseases (e.g. eczema, keratosis, etc.). It also helps to treat burns, ulcers and frostbite. [9]

Polyphenols are a significant class of substances with antioxidant properties. Based on the number of phenol rings and the structural elements that link these rings to each other, polyphenols can be classified into four categories: fibronoids, stilbenes, lignines and phenolic acids. [10] During oil storage, oxidation processes lead to a decrease in the level of polyphenols. In view of this, the amount of polyphenols in oil is essential to ensure longer storage times and to maintain high oil values. Their content is associated with oil properties such as bitterness, sharpness, aroma [11].

Scientific studies have shown that polyphenols absorb free radicals and have positive effects on cardiovascular diseases [12], [13], diabetes [14], as well as some forms of cancer [15]. Their anti-inflammatory properties have also been confirmed [16], [17], [18]. If the organism does not receive sufficient protection against free radicals, cell function is deteriorating, leading to tissue degradation [19] The risk of heart disease, cancer, Alzheimer's disease is increased [20].



[1]Zariņš, Z., Neimane, L. Omega - 3 taukskābju tauki un zivis uzturā. Doctus, 2004, Nr.9, 41.p

[2]I.Vjatere, Dabas līdzekļi veselībai un skaistumam praktiski padomi, izdevnieība Avots, 2011, 7-14.lpp.

[3]http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/phoebe/aktualitates_aktualitates_augsas_virsdala_ba89d22083b17edac22575a6002bb060/trans_tauki.pdf

[4]AlternativeMedicine. 2007, 4(12), 331-342.

[5]Bourre, J. M. FoodfortheAgeingPopulation, 2009, 219–251.

[6]http://www.omega-9oils.com

[7]IndianJournalofClinicalBiochemist, 2000, 15 (1), 1-5.

[8]http://www.vm.gov.lv/lv/tava_veseliba/veseligs_uzturs/tauki/

[9]M. Melzoba, Framakaloģija, Zvaigzne, 1978, 196-198.lpp.

[10]https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/14/polyphenols-benefits.aspx

[11]http://www.agbiolab.com/files/agbiolab_Polyphenols.pdf

[12]The American JournalOfClinicalNutrition, 81(1), 292S-297S.

[13]MolecularNutrition&FoodResearch, 59(3), 401-412.

[14]JournalOfDiabetes&MetabolicDisorders, 12(1), 43.

[15]Oxid. Med. Cell. Longev. 2009, 2(5) 270-278.

[16]The American JournalOfClinicalNutrition, 81(1), 292S-297S.

[17]CurrentMedicinalChemistry 2015,22 (1), 23-38.

[18] ResearchinMicrobiologyNovember 2006 157(9), 876-884.

[19]BratislLekListy. 2012, 113 (8), 476-80.

[20]NeurologyMarch 5, 2014.

26. okt. 2017, Nav komentāru

Likopēns ir spilgti sarkanais karotinoīdu pigments, kas atrodams tomātos un citos sarkanos augļos un dārzeņos. Tas ir viens no spēcīgākajiem zināmajiem antioksidantiem. Cilvēka organismā tas palīdz uzveikt dažādu toksīnu, pesticīdu, pārtikas produktos bieži sastopamā mononātrijaglutamāta izraisītos bojājumus[1],[2],[3], kā arī cīnās ar rauga sēnītes infekciju[4]. Pēdējo gadu zinātniskie pētījumi liecina par likopēna labvēlīgo ietekmi cīņā ar krūts, prostatas, nieru un dzemdes vēzi [5],[6],[7]. Tāpat arī tam piemīt spēja novērst vai palēnināt kataraktu un apstādināt virkni citu redzes slimību, kas saistītas ar acs šūnu bojāšanos[8],[9]. Likopēns atvieglo neiropātiskassāpes[10], uzlabo smadzeņu darbību[11], samazina asinsspiedienu, palīdz cīņā ar tādām sirds un asinsvadu slimībām kā miokarda išēmija, ateroskleroze, koronārā sirds slimība,[12],[13],[14]. Visbeidzot likopēns palīdz atbrīvoties no oksidatīvā stresa kaulos, kas izraisa vāju un trauslu kaulu struktūru[15].

 

Joda skaitlis nosaka divkāršo saišu daudzumu taukos un eļļās. Tas rāda, cik gramu joda iespējams pievienot pie taukskābju divkāršajām nepiesātinātajām saitēm, aprēķinot uz 100 gramiem tauku. Katrs nepiesātinātās divkāršās saites C=C viens mols pievieno vienu molu joda molekulu I2[16]. Piesātinātām taukskābēm šī vērtība vienāda ar nulli. Nepiesātinātajām taukskābēm jo augstāks ir joda skaitlis, jo attiecīgā eļļa/tauki ir reaģētspējīgāki, mazāk stabili, mīkstāki un jutīgāki pret oksidēšanos[17].[1]

Lycopene is the bright red carotenoid pigment found in tomatoes and other red fruit and vegetables. It is one of the strongest known antioxidants. It helps to overcome the damage caused by various toxins, pesticides, food products, monosodium glutamate, [1], [2], [3], as well as by combating the infection of the yeast fungus [4]. Scientific studies in recent years have shown the beneficial effects of lycopene in the fight against breast, prostate, kidney and uterine cancer [5], [6], [7]. It also has the capacity to prevent or slow down cataracts and to stop a series of other visual diseases associated with the deterioration of eye cells [8] [9]. Lycopene relieves neuropathic pain [10], improves brain function [11], reduces blood pressure, helps to fight cardiovascular diseases such as heart ischaemia, atherosclerosis, coronary artery disease, [12], [13], [14]. Finally, lycopene helps to remove oxidative stress in the bones, which causes a weak and fragile bone structure [15].

The iodine number determines the amount of double links in fats and oils. This shows how many grams of iodine can be added to the double unsaturated ligaments of fatty acids, calculated on 100 grams of fat. Each unsaturated double link C = C one mol adds one mole iodine molecule I2 [16]. For saturated fatty acids, this value is equal to zero. The higher the iodine number for unsaturated fatty acids, as the oil/fat concerned is more responsiveness, less stable, softer and more sensitive to oxidation [17]. [1]

 17. https://www.britannica.com/science/iodine-value



[1]Hum. Exp. Toxicol. 2016, 35 (6), 654-655.

[2]Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2016, 23 (15), 15262-15274.

[3]Can. J. Physiol. Pharmacol. 2016, 94 (4), 394-401.

[4]Biochimie.2015, 108-115.

[5]Tumor. Biol. 2016, 37 (7), 9375-9385.

[6]Arch. Biochem. Biophys. 2015, 572, 36-39.

[7]https://medlineplus.gov/druginfo/natural/554.html

[8]Nutrition. 2003, 19 (9), 744-749.

[9]Life Sci. 2016, 155, 94-101.

[10]Eur. J. Pain. 2008, 12 (5), 624-632.

[11]Neurochem. Res. 2016, 41 (6), 1354-1364.

[12]Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 2016, 56 (11), 1868-1879.

[13]Cardiovasc. Pathol. 2005, 14 (4), 170-175.

[14]Exp. Biol. Med.(Maywood) 2002, 227 (10), 908-913.

[15]Bone. 2016, 83, 127-140.

[16]Ullmann’sEncyclopediaofIndustrialChemistry.2002.

[17]https://www.britannica.com/science/iodine-value

Jaunākie ieraksti

  • Salātu eļļas Nr 1 un Nr 2.
    11. mai. 2021
  • Šis tas jauns par linsēklu eļļu. Paņemts no portāla "Medicine.lv"
    18. mar. 2021
  • Ripša eļļa.
    17. nov. 2018
  • Augu eļļas sirds veselībai un to lietošana
    1. sep. 2018
  • Tik ļoti veselīgā ķirbju sēklu eļļa
    27. jūl. 2018
  • Svaigo salātu mērce ar kaņepju sēklu eļļu un ķiplokiem
    26. jūl. 2018
  • Kokosriekstu eļļas spēks matu maskās
    25. jūl. 2018