Likopēns ir spilgti sarkanais karotinoīdu pigments, kas atrodams tomātos un
citos sarkanos augļos un dārzeņos. Tas ir viens no spēcīgākajiem zināmajiem
antioksidantiem. Cilvēka organismā tas palīdz uzveikt dažādu toksīnu,
pesticīdu, pārtikas produktos bieži sastopamā mononātrijaglutamāta izraisītos
bojājumus[1],[2],[3],
kā arī cīnās ar rauga sēnītes infekciju[4]. Pēdējo
gadu zinātniskie pētījumi liecina par likopēna labvēlīgo ietekmi cīņā ar krūts,
prostatas, nieru un dzemdes vēzi [5],[6],[7].
Tāpat arī tam piemīt spēja novērst vai palēnināt kataraktu un apstādināt virkni
citu redzes slimību, kas saistītas ar acs šūnu bojāšanos[8],[9].
Likopēns atvieglo neiropātiskassāpes[10],
uzlabo smadzeņu darbību[11], samazina
asinsspiedienu, palīdz cīņā ar tādām sirds un asinsvadu slimībām kā miokarda
išēmija, ateroskleroze, koronārā sirds slimība,[12],[13],[14].
Visbeidzot likopēns palīdz atbrīvoties no oksidatīvā stresa kaulos, kas izraisa
vāju un trauslu kaulu struktūru[15].
Joda skaitlis nosaka divkāršo saišu
daudzumu taukos un eļļās. Tas rāda, cik gramu joda iespējams pievienot pie
taukskābju divkāršajām nepiesātinātajām saitēm, aprēķinot uz 100 gramiem tauku.
Katrs nepiesātinātās divkāršās saites C=C viens mols pievieno vienu molu joda molekulu
I2[16].
Piesātinātām taukskābēm šī vērtība vienāda ar nulli. Nepiesātinātajām
taukskābēm jo augstāks ir joda skaitlis, jo attiecīgā eļļa/tauki ir
reaģētspējīgāki, mazāk stabili, mīkstāki un jutīgāki pret oksidēšanos[17].[1]
17. https://www.britannica.com/science/iodine-value
[1]Hum. Exp. Toxicol. 2016, 35 (6),
654-655.
[2]Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2016, 23 (15), 15262-15274.
[3]Can. J. Physiol. Pharmacol.
2016, 94 (4), 394-401.
[4]Biochimie.2015, 108-115.
[5]Tumor.
Biol. 2016, 37 (7), 9375-9385.
[6]Arch. Biochem. Biophys. 2015, 572, 36-39.
[7]https://medlineplus.gov/druginfo/natural/554.html
[8]Nutrition. 2003, 19 (9), 744-749.
[9]Life Sci. 2016, 155, 94-101.
[10]Eur. J. Pain. 2008, 12 (5), 624-632.
[11]Neurochem. Res. 2016, 41 (6), 1354-1364.
[12]Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 2016, 56 (11), 1868-1879.
[13]Cardiovasc. Pathol. 2005, 14 (4), 170-175.
[14]Exp. Biol. Med.(Maywood) 2002, 227 (10), 908-913.
[15]Bone. 2016, 83, 127-140.
[16]Ullmann’sEncyclopediaofIndustrialChemistry.2002.
[17]https://www.britannica.com/science/iodine-value