Likopēns ir spilgti sarkanais karotinoīdu pigments, kas atrodams tomātos un
citos sarkanos augļos un dārzeņos. Tas ir viens no spēcīgākajiem zināmajiem
antioksidantiem. Cilvēka organismā tas palīdz uzveikt dažādu toksīnu,
pesticīdu, pārtikas produktos bieži sastopamā mononātrijaglutamāta izraisītos
bojājumus[1],[2],[3],
kā arī cīnās ar rauga sēnītes infekciju[4]. Pēdējo
gadu zinātniskie pētījumi liecina par likopēna labvēlīgo ietekmi cīņā ar krūts,
prostatas, nieru un dzemdes vēzi [5],[6],[7].
Tāpat arī tam piemīt spēja novērst vai palēnināt kataraktu un apstādināt virkni
citu redzes slimību, kas saistītas ar acs šūnu bojāšanos[8],[9].
Likopēns atvieglo neiropātiskassāpes[10],
uzlabo smadzeņu darbību[11], samazina
asinsspiedienu, palīdz cīņā ar tādām sirds un asinsvadu slimībām kā miokarda
išēmija, ateroskleroze, koronārā sirds slimība,[12],[13],[14].
Visbeidzot likopēns palīdz atbrīvoties no oksidatīvā stresa kaulos, kas izraisa
vāju un trauslu kaulu struktūru[15].
Joda skaitlis nosaka divkāršo saišu
daudzumu taukos un eļļās. Tas rāda, cik gramu joda iespējams pievienot pie
taukskābju divkāršajām nepiesātinātajām saitēm, aprēķinot uz 100 gramiem tauku.
Katrs nepiesātinātās divkāršās saites C=C viens mols pievieno vienu molu joda molekulu
I2[16].
Piesātinātām taukskābēm šī vērtība vienāda ar nulli. Nepiesātinātajām
taukskābēm jo augstāks ir joda skaitlis, jo attiecīgā eļļa/tauki ir
reaģētspējīgāki, mazāk stabili, mīkstāki un jutīgāki pret oksidēšanos[17].[1]
Lycopene is the bright red carotenoid pigment found in tomatoes and other red fruit and vegetables. It is one of the strongest known antioxidants. It helps to overcome the damage caused by various toxins, pesticides, food products, monosodium glutamate, [1], [2], [3], as well as by combating the infection of the yeast fungus [4]. Scientific studies in recent years have shown the beneficial effects of lycopene in the fight against breast, prostate, kidney and uterine cancer [5], [6], [7]. It also has the capacity to prevent or slow down cataracts and to stop a series of other visual diseases associated with the deterioration of eye cells [8] [9]. Lycopene relieves neuropathic pain [10], improves brain function [11], reduces blood pressure, helps to fight cardiovascular diseases such as heart ischaemia, atherosclerosis, coronary artery disease, [12], [13], [14]. Finally, lycopene helps to remove oxidative stress in the bones, which causes a weak and fragile bone structure [15].
The iodine number determines the amount of double links in fats and oils. This shows how many grams of iodine can be added to the double unsaturated ligaments of fatty acids, calculated on 100 grams of fat. Each unsaturated double link C = C one mol adds one mole iodine molecule I2 [16]. For saturated fatty acids, this value is equal to zero. The higher the iodine number for unsaturated fatty acids, as the oil/fat concerned is more responsiveness, less stable, softer and more sensitive to oxidation [17]. [1]
17. https://www.britannica.com/science/iodine-value
[1]Hum. Exp. Toxicol. 2016, 35 (6),
654-655.
[2]Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2016, 23 (15), 15262-15274.
[3]Can. J. Physiol. Pharmacol.
2016, 94 (4), 394-401.
[4]Biochimie.2015, 108-115.
[5]Tumor.
Biol. 2016, 37 (7), 9375-9385.
[6]Arch. Biochem. Biophys. 2015, 572, 36-39.
[7]https://medlineplus.gov/druginfo/natural/554.html
[8]Nutrition. 2003, 19 (9), 744-749.
[9]Life Sci. 2016, 155, 94-101.
[10]Eur. J. Pain. 2008, 12 (5), 624-632.
[11]Neurochem. Res. 2016, 41 (6), 1354-1364.
[12]Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 2016, 56 (11), 1868-1879.
[13]Cardiovasc. Pathol. 2005, 14 (4), 170-175.
[14]Exp. Biol. Med.(Maywood) 2002, 227 (10), 908-913.
[15]Bone. 2016, 83, 127-140.
[16]Ullmann’sEncyclopediaofIndustrialChemistry.2002.
[17]https://www.britannica.com/science/iodine-value