Fitosterīni ir ķīmiskie savienojumi, kas atrodami augos, pēc struktūras līdzinās holesterīnam. Augstā koncentrācijā tie atrodami augu eļļās, pākšaugos un riekstos[1]. Fitosterīni organismā kavē holesterīna uzsūkšanos zarnu traktā un, iespējams, arī mazina endogēnā holesterīna rašanos, taču paši par holesterīnu nepārveidojas[2]. Dažiem fitosterīniem piemīt antioksidantu īpašības, β-sitosterīns var būt noderīgs, lai uzturētu normālu matu augšanu un prostatas veselību[3].
Karvons ir monoterpēns, kas sastopams daudzās ēteriskajās eļļās, bet visbiežāk ķimeņu, krūzmētras un diļļu eļļās[4]. Tam ir divi izomēri – R-karvons un S-karvons, kas var radīt dažādas bioloģiskās reakcijas, īpaši attiecībā uz ožas receptoriem. S-karvonam piemīt maiga smarža, kas līdzinās mentolam un ķimenēm, savukārt R-karvonam ir salda, piparmētrām līdzīga smarža[5]. Karvons tiek plaši izmantots pārtikas produktos, aromterapijā, lauksaimniecībā kultūraugu aizsardzībai, kā arī dažos medikamentos[6]. Kā relaksējošs līdzeklis tas palīdz atbrīvoties no stresa, emocionāla izsīkuma, pielieto arī klepus, bronhīta un broniālās astmas ārstēšanā. Karvonu saturoši produkti, piemēram, ķimenes, ir lieliski līdzekļi, lai izvadītu no organisma toksīnus, ārstētu urīnceļus, mazinātu kuņģa spazmas un vēdera uzpūšanos[7].
Skvalēns ir triterpēnu grupas savienojums, kas strukturāli līdzīgs beta-karotīnam un ir viena no galvenajām ādas sastāvdaļām. Tam piemīt spēja atjaunot ādas šūnas un piesātinat tās ar skābekli. Tas palēnina novecošanās procesu un darbojas kā spēcīgs antioksidants, uztur ūdens līdzsvaru organismā, mitrina ādu un uzlabo imunitāti. Novērojumi liecina, ka skvalēns var apturēt audzēja šūnu augšanu un novērst vēža attīstību, tāpēc tas tiek izmantots kā papildlīdzeklis dažādās vēža ārstēšanas terapijās. Skvalēns novērš arī aptaukošanos, jo pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, uzlabo vielmaiņu, piedalās hormonu un dažu vitamīnu, piemēram, A, K, D, E sintēzē. Tas arī stiprina matus un nagus.
[1] American Oil Chemists’ Society, 1991, 172-228.
[2]ClinicalNutrition, 2003, 22(4), 343-351.
[3]http://www.xtend-life.com/information/ingredients/phytosterol
[4]FoodChemistry, 2006, 95(3), 413-422.
[5] J. Agric. Food Chem. 1971, 19(4), 785-787.
[6]IndusrialCropsandProducts, 1995, 4(1), 3-13.
[7]Malhotra, S.K. HandbookofHerbsand Spices, 2nded. 2012.