Šajā tabulā ir ir apkopota informācija par t.s. Omega taukskābju ietekmi uz veselību.
Tā ir vēl viens palīglīdzeklis eļļu izvēlei lietošanai veselības profilaksei vai konkrētu veselības traucējumu gadījumos.
Otrajā tabulā ir dots eļļu salīdzinājums pēc taukskābju satura, dūmošanas punkta un joda skaitļa.
Dūmošanas punkts rāda temperatūru, kurā konkrētā eļļa neatgriezeniski zaudē savas kvalitātes īpašības un kļūst kaitīga veselībai.
Taukskābe |
Taukskābju potenciālā
ietekme uz veselību |
|||||||||||||||||
Attīsta
smadzeņu darbību |
Samazina
iekaisumus |
Ārstē
autoimūnās saslimšanas |
Samazina
asinsspiedienu |
Kavē
vēža attīstību |
Ietekmē
leikocītu aktivitāti |
Samazina
koronārās sirds slimības risku |
Samazina
holesterīna līmeni |
Piemīt
pret-tuberkulozes aktivitāte |
Kavē
nieru slimību attīstību |
Samazina
neirodeģeneratīvo saslimšanu risku |
2.tipa
cukura diabēta profilaksei |
Posttraumatiskāstresa traucējumi |
Uzlabo
augļa attīstību un mātes veselību grūtniecības laikā |
Atvieglo
depresijas simptomus |
Kavē
Alcheimera slimības attīstību |
Samazina
miokarda infarkta risku |
Piemīt
pretartrīta efekts |
|
Mononepiesātinātās
taukskābes |
||||||||||||||||||
Oleīnskābe | √[1] |
√[2] |
√2 | √2 | √2 | √2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polinepiesātinātās
taukskābes |
||||||||||||||||||
Linolskābe |
|
√4 |
|
|
?4 |
|
√[3] |
√[4] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Linolēnskābe |
|
√[5] |
|
|
?[6] |
|
√[7] |
|
√[8] |
√[9] |
√[10] |
√[11] |
|
|
|
|
|
|
EikazopentēnskābeEPA |
|
√[12] |
|
√14 |
√[13] |
|
√[14] |
|
|
|
|
|
√[15] |
√12,[16] |
√[17] |
√12 |
|
√13 |
Dokozaheksēnskābe
DHA |
√[18],[19] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
√16 |
|
|
√[20] |
|
Apzīmējumi: √ - iedarbība/efekts zināms; ? – informācija nav viennozīmīga
[1]Journalof Chemical Neuroanatomy, 2017, 79, 51-57.
[2]Mini-ReviewsinMedicinalChemistry, 2013, 13 (2), 201-210.
[3]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids, 2008, 79 (3-5), 169-171.
[4]Healthcare2017, 5, 25.
[5]TheJournalofNutritionalBiochemistry, 2015, 26(12), 1632-1640
[6]TheJournalofUrology, 2004, 171(4), 1402-1407.
[7]Nutrition, Metabolism andCardiovascularDisease, 2004, 14(3), 162-169.
[8]AsianPacificJournalofTropicalMedicine, 2016, 9(2), 125-129.
[9]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2015, 94, 83-89.
[10]Physiology&Behavior,2015, 51, 563-569.
[11]Nutrition, 2015, 31(6), 853-857.
[12]AdvNutr. 2012, 3, 1-7.
[13]AdvFoodNutrRes. 2012, 65, 211-222.
[14]http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/eicosapentaenoic-acid-epa
[15]EuropeanPsychiatry, 2017, 41, 140-152.
[16]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2017, 125, 32-36.
[17]JournalofNutrition&Intermediary Metabolism, 2017, 9, 12-16.
[18]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA),2017, 10.1016/j.plefa.2017.03.006
[19]Prostaglandins, LeukotrienesandEssentialFattyAcids (PLEFA), 2017, 124, 1-10.
[20]PharmacolRes.1999, 40(3), 211-25.
|
Polinepiesātinātās taukskābes, % |
Piesātinātās taukskābes, % |
Monopiesātinātās taukskābes, % |
α–tokoferola saturs (vitamīnsE),mg/100g |
Dūmošanas punkts, ◦C |
Joda skaitlis, g/100g |
|
Eļļa |
Omega - 3 |
Omega - 6 |
|||||
Olīveļļa |
0[1] |
81 |
161 |
751 |
18[2] |
190[3] |
75-94[4] |
Saulespuķu eļļa |
01 |
651 |
121 |
231 |
59[5] |
107[6] |
120-1344 |
Camelina eļļa |
397 |
187 |
87 |
35[7] |
4,1[8] |
246[9] |
127-1554 |
Čia sēklueļļa |
301 |
401 |
- |
- |
0,5[10] |
163[11] |
190-1994 |
Kaņepju eļļa |
201 |
601 |
81 |
121 |
6[12] |
1656 |
150-1674 |
Linsēklu eļļa |
581 |
141 |
91 |
191 |
0,47[13] |
1076 |
182-2034 |
Magoņusēkliņu eļļa |
0[14] |
6214 |
1314 |
2014 |
1114 |
- |
130-1434 |
Mārdadža eļļa |
0,315 |
56[15] |
1915 |
2415 |
22[16] |
- |
- |
Mandeļu eļļa |
01 |
171 |
51 |
781 |
39[17] |
2166 |
92-1064 |
Sezamasēklu eļļa |
01 |
451 |
131 |
421 |
40 |
1776 |
104-1204 |
Valriekstu eļļa |
51 |
511 |
161 |
281 |
0,4013 |
1606 |
135-1514 |
Bio rapša eļļa |
71 |
301 |
71 |
541 |
32[18] |
2053 |
110-1264 |
Bio ripša eļļa |
9[19] |
1719 |
319 |
4019 |
30-35[20] |
238[21] |
97-115[22] |
[1]http://www.curezone.org/foods/fatspercent.asp
[2] J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 1770−1775.
[3] The
Culinary Institute of America (2011). The Professional Chef (9th
ed.). Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons.
[4]
http://www.dgfett.de/material/physikalische_eigenschaften.pdf
[5]J Food Sci Technol. 2015, 52(5), 3093–3098.
[6]
https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points
[7]https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/genetically-modified-foods-other-novel-foods/approved-products/camelina-oil-novel-food-information.html
[8]Food Chemistry. 2007, 104, 903–909.
[9]https://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
[10]J Food Compost Anal. 2011, 24, 166–174.
[11]Powder Technology ,2015, 271–277.
[12]http://nutiva.com/wp-content/uploads/2011/11/Hemp-Compositon-Chart1.pdf
[13]https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?SYNCHRONIZER_TOKEN=7b3508b9-d228-4e57-a2f1
ddb5bca9d0b7&SYNCHRONIZER_URI=%2Fndb%2Fsearch%2Flist&qt=&ds=&qlookup=&manu=
[14]
https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_poppyseed_nutritional_value.html
[15]J. Am. Oil. Chem. Soc. 2014, 91, 1291-1301.
[16]Grasas
y Aceites. 2003, 54, 397-402.
[17]J.
Agric. Food. Chem. 2011, 59, 6137-41.
[18]Food.
Sci. Technol. 2014, 34 (2).
[19]Herridatas. 1977, 87,,205-218.
[20]http://glenncorp.com/wp-content/uploads/2014/07/TDS-Rape-Seed-Oil-Refined-021209.pdf
[21] https://carlsbadranchmarket.com/natural-swedish-gold-brassica-napus-oil/
[22] http://suzhan.com.hk/en/product/rapeseed-oil