Linsēklu eļļa ir pati pirmā no mūsu spiestajām eļļām un, ja tā var teikt, mūsu "rūpju bērns". Arī šobrīd tā ir ļoti novērtēta mūsu klientu vidū, kuri to skaisti ir nodēvējuši par 'garšīgāko linsēklu eļļu' Latvijā.
Linsēklu eļļa ir
lielisks polinepiesātināto taukskābju avots: tā satur ap 50% linolēnskābes
(omega-3), 10-15% linolskābes(omega-6) un ap 20% oleīnskābes.[1]
Eļļa satur ap 80 mg/100 g tokferolu. Galvenais no tiem γ-tokoferols(E-vitamīna pamatkomponente)[2] ir
taukos šķīstošs antioksidants, kas aizsargā šūnu membrānas no oksidatīviem bojājumiem.[3]
Šai
eļļai raksturīgas minorās komponentes ir ciklolinopeptīdi, kas ir atbildīgi par
eļļas garšas un samaržas īpašību izmaiņām glabāšanas laikā.
To oksidēšanās rezultātā veidojas metionīna S-oksīdi un metionīna S,S- dioksīdi, tāpēc eļļa iegūst rūgtenu garšu.[4] Tomēr nav zinātniska pamatojuma, ka šie savienojumi nodarītu kaitējumu organismam, gluži pretēji, ir pētījumi, kas apstiprina, ka CLE (galvenais ciklolinolpeptīds, kas rada rūgto garšu) izrāda imūnsupersīvas īpašības, kas ir izmantojamas autoimūnu slimību ārstēšanā.[5]
Linsēklu eļļai ir plašs pielietojums medicīnā dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai:
- Augstā Omega-3 un Omega-6 taukskābju satura dēļ, tiek kontrolēta holesterīna un zema blīvuma lipoproteīnu koncentrācija asinīs, ārstējot tādas sirds un asinsvadu slimības kā diabētu, peritoneālo kapilāru caurlaidību (plānas asinsvadu sieniņas), leikocītu migrāciju un holestāzi[6],
- Sekmē akūtu iekaisuma slimību ārstēšanu[6]
- Sakarā ar tās sastāvā esošajiem lignāniem, eļļai piemīt antioksidanta un hormonu aktivitāteslīdzsvarošanas spējas, kas saistītas arī ar pretvēža īpašībām. Pierādīta to spēja inhibēt vēža šūnu augšanu tādējādi labvēlīgi ietekmējot krūts, olnīcu un prostatas vēža ārstēšanu.[7]
- Pateicoties ligānu labvēlīgajai ietekmei uz hormonālo veselību, linsēklu eļļa uzlabo matu un ādas veselību, mazina akni un spēcina matu saknes [8]
- Eļļa palīdz cīnīties ar artrītu, plaušu un nieru fibrozi[6]
- Regulē normālu gremošanas sistēmas darbību[9]
[1]J. Food Comp. Anal. 2017, 62, 168-176.
[2]Biores. Technol. 2008, 99, 6354-6359.
[4]J. Sep. Sci. 2014, 37, 1788-1796.
[5]Tetrahedron1999, 55, 967-976.
[6]InternationalSholarlyResearchNotice, 2013
[7]Food Chem. 2015, 182, 35-40.
[8]https://draxe.com/flaxseed-oil-benefits/